Sprawdź ofertęPrzejdź do rankingu

Samsung AX60R5080WD/EU i AX60T5080WF – najważniejsze cechy

Zalety

  • Cicha praca
  • Sterowanie mobilne
  • Sporej wielkości filtr HEPA, pojemny filtr węglowy
  • Niskie koszty eksploatacji

Wady

  • Czujnik pyłów nie potrafi zmierzyć niskich stężeń PM2.5 (nie schodzi poniżej wskazania 5 µg/m³) i zawyża odczyty PMx
  • Działanie czujnika gazu pozostawia wiele do życzenia
  • Aplikacja mobilna jest uboga w funkcje

Samsung AX60R5080WD pojawił się na rynku w 2019 roku jako jeden z czterech modeli oczyszczaczy powietrza od giganta elektroniki użytkowej. Model ten stał się dość popularny za sprawą obecności w sklepach ze sprzętem RTV i AGD oraz dobrej relacji ceny do wydajności.

Wkrótce potem do oferty dołączył oczyszczacz w biało-złotym dekorze – Samsung AX60T5080WF/EU.

Oprócz dobrej relacji ceny do wydajności, model ten oferuje m.in. dobrej jakości filtry z pokaźnym filtrem węglowym, dość cichą i energooszczędną pracę oraz sterowane mobilne za pomocą aplikacji SmartThings.

Z drugiej strony oczyszczacz powietrza Samsung pobłażliwie podchodzi do oceny poziomu zanieczyszczeń. Dodatkowo, czujnik pyłów nieustannie zawyża odczyty, a czujnik LZO (oznaczony „Gas”) niestety wielokrotnie nie dostrzega zanieczyszczeń gazowych unoszących się wokół.

Czy warto zatem kupować Samsung AX60R5080WD/EU lub Samsung AX60T5080WF/EU? Jak najbardziej, ale warto być świadomym jego zalet i wad. Więcej o nich przeczytasz poniżej w naszej recenzji.

Jeśli po przeczytaniu recenzji, zdecydujesz się na zakup oczyszczacza powietrza Samsung, prosimy, skorzystaj z linków partnerskich, by wesprzeć nasze niezależne testy.

Cena Samsung AX60R5080WD (2023-09-13) – 1429 zł (Zobacz najlepsze oferty na Ceneo.pl)

Cena Samsung AX60T5080WF (2023-09-13) – 1319 zł (Zobacz najlepsze oferty na Ceneo.pl)

Dziękujemy ♥

Oczyszczanie powietrza wg Samsung AX60

Do oczyszczania powietrza Samsung AX60 wykorzystuje standardowe 3 stopnie filtracji:

  • filtr wstępny – zbudowany z drobnej siateczki, zatrzymuje największe zanieczyszczenia takie jak kurz, sierść zwierząt, włosy.
  • filtr węglowy – minimalizuje szkodliwe gazy i nieprzyjemne zapachy. Filtr węglowy jest skuteczny w usuwaniu dymu papierosowego.
  • filtr HEPA H13 – zatrzymuje najdrobniejsze zanieczyszczenia niewidoczne gołym okiem jak np. pyły PM2,5, inne składniki smogu, alergeny, wirusy i bakterie.
Filtry do oczyszczacza powietrza Samsung AX60. Od lewej: zintegrowany filtr kasetowy 2w1, łączący filtr HEPA z węglowym oraz biały filtr wstępny w formie siateczki. Materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Zintegrowany (2w1: HEPA + węgiel) filtr Samsung CFX-D100 przeznaczony do oczyszczacza Samsung AX60R5080WD/EU kosztuje 249 zł i według producenta posłuży nam rok.

Zintegrowany filtr HEPA i węglowy Samsung AX60
Pokaźnych rozmiarów, pojemny filtr Samsung CFX-D100 (HEPA+węglowy) do oczyszczacza powietrza Samsung AX60, materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Filtr Samsung CFX-D100 zawiera blisko 0,5 kg węgla aktywnego, co jest przyzwoitą ilością zapewniającą szybkie usuwanie szkodliwych gazów.

Filtr Samsung CFX-D100 zawiera blisko 0,5 kg węgla aktywnego, co jest przyzwoitą ilością zapewniającą szybkie usuwanie szkodliwych gazów.
Filtr HEPA ma sporą powierzchnię, więc będzie mógł przechwycić sporo zanieczyszczeń pyłowych zanim nastąpi zmniejszenie przepływu.

W zależności od jakości powietrza zewnętrznego oraz metrażu na jakim użyjemy oczyszczacz Samsunga szacujemy, że filtr może działać poprawnie więcej niż deklaruje producent. W wielu przypadkach starczy nawet na 2 lata, co sprawi, że roczny koszt eksploatacji wyniesie więc ok 280 zł.

Żywotność i cena filtrów wymiennych

Filtr do oczyszczacza powietrza Samsung AX60 kosztuje:

Tryby pracy i eksploatacja Samsung AX60R5080WD

Wentylator oczyszczacza powietrza Samsung AX60 został przystosowany do pracy w 3 prędkościach. Nie trzeba sterować nimi samodzielnie, ponieważ znalazł się tutaj tryb automatyczny, bazujący na czujniku pyłu zawieszonego i gazów.  

Czujniki i wskaźniki – czytelne informacje ale zawyżone odczyty

Urządzenie o stężeniu zanieczyszczeń w powietrzu informuje przy pomocy wskaźnika numerycznego i wskaźnika kolorystycznego. Oba czujniki znajdują z boku urządzenia, w pobliżu panelu dotykowego.

Laserowy czujnik PM2,5 i czujnik gazu w oczyszczaczu Samsung AX60R5080WD/EU, materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Wskaźnik numeryczny informuje o stężeniu pyłów PM1, PM2,5 oraz PM10. Wskaźnik kolorystyczny reaguje na obecność w powietrzu pyłów zawieszonych oraz gazów i w zależności od ich poziomu świeci się na:

Dostrzegliśmy problemy z działaniem czujników pyłów i gazu. Czujnik gazów potrzebuje wysokich stężeń LZO, by zasygnalizować problem z jakością powietrza. Za to czujników pyłów pokazuje wyższe stężenia PM2.5/1/10 niż wszystkie posiadane przez nas sensory i nie pokazuje nigdy mniej niż 5 µg/m³ PM2.5. Nie znaczy to, że Samsung AX60 nie oczyści całkowicie powietrza ze smogu czy alergenów. Po prostu nie potrafi tego dobrze zakomunikować.

Tu poniżej w zestawieniu z Klartą Forste 4 i Xiaomi Air Purifier Pro w pokoju długo oczyszczanym przez te trzy urządzenia:

26 października 2019 wykonaliśmy krótką wideo prezentację oczyszczacza, na której widać powyższe problemy z czujnikami pyłów i gazów.Część pierwsza recenzji Samsunga AX60R5080WD:

Część pierwsza recenzji Samsunga AX60R5080WD:

Część druga recenzji Samsunga AX60:

Niemniej oceniając pracę całego systemu oczyszczającego, czyli sensorów, algorytmu, filtrów oraz prędkości przepływów widzimy, że oczyszczacz Samsung AX60R5080WD/EU nie odstaje od konkurencji o zbliżonej mocy CADR i bardzo szybko radzi sobie z zanieczyszczeniami.

Szacowanie CADRu dla niższych prędkości – Test anemometrem Samsung AX60

W testach oczyszczania zauważyliśmy, że nawet na niższych prędkościach Samsung dość sprawnie radzi sobie z filtracją zanieczyszczeń. Dlatego też zmierzyliśmy anemometrem prędkość strumienia powietrza wydobywającego się z urządzenia i spróbowaliśmy ustalić CADR dla poszczególnych poziomów prędkości. Prezentowane przez nas wartości są oczywiście szacunkowe, jednak pozwalają zobrazować potencjał oczyszczacza.

Pobłażliwy tryb auto

Zawyżone odczyty pyłów rekompensują ospały system oceny jakości powietrza, będący bolączką wszystkich oczyszczaczy Samsung. W zależności od aktualnego poziomu zanieczyszczeń, podświetlenie w Samsungu przyjmie 1 z 4 kolorów.

Kolor wskaźnika

Stan powietrza

Stężenie PM2,5 (µg/m³)

Stężenie PM10 (µg/m³)

Poziom zanieczyszczeń gazowych

Niebieski

Bardzo dobry

≤ 15

≤ 30

1

Zielony

Dobry

16-35

31-80

2

Żółty

Średni

36-75

81-150

3

Czerwony

Zły

> 75

> 150

4

Powyższe zakresy zanieczyszczeń, w których pracują nowe oczyszczacze Samsunga są dość wysokie. Uznanie dopiero powietrza mającego 76 µg/m³ PM2.5 za złe, jest małym niedopatrzeniem. W Polsce operujemy normą mówiącą, że to co powyżej 25 µg/m³ jest niedobre, a wynik 75 µg/m³ uznajemy za 300% normy i czujniki Airly świecą się na czerwono. Mowa tu o powietrzu na zewnątrz! Wewnątrz powinniśmy dbać o to, by stężenie zanieczyszczeń było bliskie zeru.Jak wygląda to podejście do zanieczyszczenia smogowego w innych markach? Za złe przyjmują one następujące stężenia PM2.5:XIAOMI – 151 µg/m³
SAMSUNG – 76 µg/m³
PHILIPS – 56 µg/m³
KLARTA – 26/36 µg/m³ (polecane)
LIFAAIR – 12 µg/m³ (polecane)Oczyszczacz powietrza Samsung AX60 wypada więc w tym zestawieniu przeciętnie.

Test głośności i poboru prądu Samsung AX60R5080WD/EU – cicho i oszczędnie

Niewątpliwie dużym atutem oczyszczacza powietrza Samsung AX60 jest wysoka kultura pracy. Pomimo dużej wydajności, sięgającej 467 m3/h, urządzenie nie ma dużego apetytu na prąd. W naszym teście watomierzem Samsung uzyskał wartości od 7,2 W w trybie nocnym do 45 W w najwyższej prędkości. Więcej o tym przeczytasz w naszym teście: „Zdrowe powietrze tańsze niż myślisz. 8 groszy za dzień

Samsung AX60 wyposażony został w nowoczesny, bezszczotkowy silnik. Oczyszczacz można pochwalić za dość cichą pracę, co z pewnością docenią osoby szukające sprzętu do sypialni czy gabinetu.

Zdaniem producenta maksymalna głośność Samsunga AX60R5080WD/EU to 50 dB. W naszym teście głośności wyszło niespełna 60 dB. Niemniej jednak wciąż są to wartości, które nie powinny przeszkadzać w codziennej pracy i/lub wypoczynku.

Warto też podkreślić, że dźwięk wydobywający się z Samsunga jest przyjemny dla ucha, czego np. nie można powiedzieć o popularnych konkurentach ze stajni Xiaomi, czyli modelach PRO i obecnym PRO H. Xiaomi będzie oczyszczało powietrze znacznie głośniej, a sam dźwięk będzie bardziej drażniący.

Mało funkcjonalna aplikacja mobilna SmartThings

Wszystkie oczyszczacze powietrza Samsung zostały wyposażone w moduł Wi-Fi, który pozwala na połączenie się z dedykowaną aplikacją SmartThings. Sterowanie możliwe jest zatem z dowolnego miejsca na ziemi.

Samsung AX60 aplikacja SmartThings

W samej aplikacji nie znajdziemy natomiast zbyt wielu ciekawych funkcji. Pozwala ona bowiem na biężąco monitorować stężenia zanieczyszczeń, kontrolować stan zużycia filtrów oraz ustawić timer (harmonogram pracy).

Ciekawostką jest natomiast fakt, że Samsung AX60R5080WD/EU reaguje na polecenia głosowe wydawane w 8 językach: angielskim brytyjskim, angielskim amerykańskim, chińskim, koreańskim, niemieckim, francuskim, hiszpańskim oraz włoskim. Na ten moment nie mamy informacji o języku polskim.

Pozostałe funkcje

Oczyszczacz ma wskaźnik zużycia filtów oraz blokadę rodzicielską, która chroni przed włączeniem niepożądanych ustawień.

3 wyloty powietrza (dwa boczne i jeden górny) sprawiają, że oczyszczone powietrze rozprowadzane jest w różnych kierunkach, co sprzyja mieszaniu się powietrza w pomieszczeniu skutkującemu szybszemu oczyszczeniu.

Wygląd

Samsung AX60R5080WD w naszym biurze, materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Zdania w redakcji mamy podzielone. Dla części Samsung AX60R5080WD to smukły, zgrabnie wyglądający oczyszczacz powietrza w białym kolorze, który pasuje do większości pomieszczeń.Urządzenie dostępne jest w dwóch wersjach kolorystycznych:

  • Samsung AX60R5080WD – biało-czarny dekor

  • Samsung AX60T5080WF – biało-złoty dekor

Drugiej części zespołu nie podoba się ogólnie duży rozmiar, dość błyszczący plastik i ilość światełek, ale te ogólnie nie są złe, gdyż ładnie wkomponowano je w górny panel sterowania.

Panel sterowania Samsunga AX60 jest dość przejrzysty, choć nie brak na nim różnokolorowych wskaźników. Materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Samsung AX60R5080WD

MarkaSamsung
Model AX60R5080WD / AX60T5080WF
Cena1429 zł / 1319 zł
Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]467
Zalecana maks. powierzchnia [m²]*58,37
Zalecana maks. kubatura [m³]145,92
Głośność [dB]21-50
Pobór mocy [W]60
Liczba prędkości wentylatora3
Filtr wstępny tak
Filtr HEPA tak
Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPAH13
Filtr węglowytak
Żywotność filtrówdo 12 miesięcy
Waga [kg]11,2
Certyfikaty 
Gwarancja2 lata

* przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,

Czy warto kupić oczyszczacz powietrza Samsung AX60R5080WD?

Maksymalna wydajność filtracji (CADR) oczyszczacza powietrza Samsung AX60R5080WD wynosi 467 m³/h. To wartość pozwalająca na utrzymanie czystego powietrza w pomieszczeniu o powierzchni nawet 58 m², tak więc możliwości urządzenia są zbliżone do tych deklarowanych przez producenta.

Model Samsung AX60R5080WD oprócz dobrej wydajności ma też inne zalety. Dlatego pomimo wad związanych z czujnikami pyłów i gazów oraz dość pobłażliwym trybem auto, może stanowić ciekawą propozycję dla osób, które chcą włączyć oczyszczać i o nim zapomnieć. Jeśli zaakceptujemy fakt, że czujniki pyłów zawyżają stężenia PMx, to kupując Samsunga AX60 dostaniemy dobrze wykonany, cichy i skuteczny oczyszczacz powietrza o dość niskich kosztach eksploatacji.

Cena Samsung AX60R5080WD/EU

Cena Samsung AX60R5080WD (2023-09-13) – 1429 zł (Zobacz najlepsze oferty na Ceneo.pl)

Cena Samsung AX60T5080WF (2023-09-13) – 1319 zł (Zobacz na ceneo.pl)

Galeria zdjęć Samsung AX60R5080WD

Pozostałe oczyszczacze powietrza Samsung:

  • Samsung AX34R3020WW– metraż: 33 m² (CADR: 264 m³/h), cena: 909 zł, czujnik pyłów zawieszonych i gazów, cicha praca, nieco zbyt pobłażliwy tryb automatyczny
  • Samsung AX40R3030WM  – metraż: 40 m² (CADR: 311 m³/h), cena: 929 zł, czujnik pyłów zawieszonych i gazów, bardzo dobra relacja ceny do wydajności, nieco zbyt pobłażliwy tryb automatyczny
  • Samsung AX60R5080WD – metraż: 58,25 m² (CADR: 467 m³/h), cena: 1499 zł, czujnik pyłów zawieszonych i gazów, aplikacja mobilna, nieco zbyt pobłażliwy tryb automatyczny
  • Samsung AX90R7080WD – metraż: 87,5 m² (CADR: 701 m³/h), cena: 2199 zł, czujnik pyłów zawieszonych i gazów, olbrzymia wydajność, aplikacja mobilna, nieco zbyt pobłażliwy tryb automatyczny
  • Samsung AX47R9080SS – metraż: 45,75 m² (CADR: 366 m³/h), cena: 1999 zł, Możliwość łączenia urządzeń ze sobą, zdalne sterowanie oraz możliwość zaawansowanej automatyzacji (w aplikacji SmartThings), cicha praca, nieco zbyt pobłażliwy tryb automatyczny
  • Samsung AX32BG3100GG / AX32 – metraż 40 m² (CADR: 320 m³/h), cena: 979 zł, niezła relacja ceny do wydajności oczyszczania oraz cicha praca

62 komentarze

  • <cite class="fn">TomoPPP</cite> <span class="says">says:</span>

    Aktualna cena Samsung AX60R5080WD (2019-09-25) – 1899 zł.

    • <cite class="fn">Ranking Oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Dzień dobry,
      dziękujemy za komentarz, cena już dodana.

  • <cite class="fn">Tomasz Basta</cite> <span class="says">says:</span>

    Witam Wszystkich serdecznie
    Zbliża się jesień i znienawidzony przez nas wszystkich Krakowski SMOG. Pragnę podzielić się wiedzą na temat oczyszczaczy , które pomagają nam przeżyć w krakowskich mieszkaniach.

    . Mieszkam w Krakowie i jestem ojcem 2-dzieci . Posiadam 4 oczyszczacze : Daikin URURU, Sharp KC-A60 , Weber Ap9700 , i teraz nowy : Samsung AX60R5080WD.
    Testowałem też inne oczyszczacze powietrza więc nie bez powodu wybrałem te 4 urządzenia. Jeszcze mogę polecić Philipsa i (Philipiaka – ale ten za drogi ). Kilka słów o każdym:
    URURU – Swietna ozonacja powietrza i dobre nawilżenie , bardzo cichy . Słabe oczyszczanie powietrza , a mechanizm rolek do filtru nawilżającego już się wyrobiły i stukają.
    Sharp KC-A60 – Dobre oczyszczenie powietrza i najlepsze nawilżenie ze wszystkich możliwych. Głośność ok , porównywalna z Weberem , odrobinę głośniejszy niż URURU i Samsung. Plastiki dość słabej jakości , a plasmaclusier czyli zwykła jonizacja czy działa ? nie wiem . Obecnie nowej generacji Sharpy są dużo słabsze niż wcześniej ( lecą na starej opini i marketingu – filtry obecnej generacji 2 krotnie słabsze niż do wersji KC-A.)
    Weber Ap9700 – moje największe odkrycie – najsolidniejsze filtry HEPA 12, cichy – ale najgłośniejszy w tym zestawieniu, dobry nawilżacz – w zupełności wystarczający ( to nie prawda że słabo działa ) posiada ukrytą lampę UV – zabija wszystkie bakteria i wirusy !!! – przy dzieciach nieocenione , cały sezon bez infekcji . Jonizacja jest jak w sharpie ale czy działa ? 😉 . Wykonanie znacznie lepsze niż w Sharpie i Daikinie Na minus słaba automatyka czujników , często włączają się bez powodu na wyższe obroty , polecam ustawiać przepływy manualnie.
    Najnowsze urządzenie to Samsung – najlepsze wykonanie , najbardziej precyzyjne czujniki !!!, możliwość sterowania i odczytu przez WIFI. Solidne filtry HEPA 13. NAJCICHSZE urządzenie ze wszystkich i najbardziej wydajne ( mowa o przepływie m3/h , CADR ) , brak nawilżacza i UV – szkoda.
    Piątym urządzeniem będzie Philips.
    A oto mój ranking:
    1 miejsce – Samsung AX60,
    2 miejsce – WEBER Ap9700 ,
    3 miejsce Daikin URURU ,
    4 miejsce Sharp KC-A60.

    Mam nadzieję że ta wiedza zgłębiana przez ostatnie 6 lat przyda się Państwu w wyborze urządzenia niezbędnego w krakowskiej sypialni. Pozdrawiam .

    • <cite class="fn">Trawers</cite> <span class="says">says:</span>

      Bardzo dziękuję szukałem takiego opiniodawcy. Nadal jednak nie wiem który wybrać ; samsung bez nawilazania słabo a Weber trochę mnie martwi z tą elektronika ale chyba na niego ładnie wybór. Pozdrawiam krakowianina

      • <cite class="fn">Ranking Oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

        Dzień dobry,
        funkcja nawilżania nie zawsze jest potrzebna, prawidłowa wilgotność powinna mieścić się w przedziale 40-60%. W przypadku Webbera (znanego też m.in. jako Cronos Koba) nawilżanie jest mało wydajne, a nawet można powiedzieć, że ta funkcja jest pomijalna.

        Testowaliśmy nawilżacze powietrza oraz nawilżacze w oczyszczaczach powietrza, na podstawie wyników podstał ranking nawilżaczy. Dla porównania w warunkach domowych Webber zużył średnio 0,3 l przez 6h, a w tym czasie testowany Sharp KC-D40 zużył prawie 2 litry.

        Tryb automatyczny w Webber/ Cronos Koba dostosowany jest do stanu powietrza w Azji, więc w Polsce nie będzie skutecznie redukował smogu w domu. Trzeba porządnie zadymić np. gotować lub smażyć, żeby oczyszczacz przyspieszył pracę i usuwał zanieczyszczenia 🙂 Czujniki też przeciętne. Dodatkowe funkcje takie jak np. lampa UV jest marketingowym dodatkiem, ponieważ według badań, w oczyszczaczu powietrza oddziaływanie na bakterie i wirusy jest za krótkie, aby skutecznie je usuwał.

        Rozważając Samsung vs ten Webber/Cronos Koba lepszym rozwiązaniem będzie Samsung, lepiej zadba o zdrowie. Do tego można dokupić osobny nawilżacz, który zadba o prawidłową wilgotność w pomieszczeniu.

        • <cite class="fn">Trawers</cite> <span class="says">says:</span>

          Dziękuję za ponadprzeciętną pomoc w zorientowaniu. Rzeczywiście sprawę osobnego urządzenia do nawilżania rozważałem i pozostała tylko na nieszczęsna lampa UV, a samsung bardzo mi się podoba i intuicja do niego prowadzi. Zatem mając na uwadze skuteczność oddziaływania lampy odchodzę od wyboru oczyszczacza z lampą UV na rzecz samsunga. Dzięki pozdrawiam rzetelną ekipę rankingu!

          • <cite class="fn">Ranking Oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

            Dziękujemy 🙂 Jeżeli jeszcze są wątpliwości co do wyboru odpowiedniego oczyszczacza powietrza, pozostajemy do dyspozycji 🙂

      • <cite class="fn">Tomasz Basta</cite> <span class="says">says:</span>

        Nie ma za co , służę pomocą i pozdrawiam
        ( nie zależy opiniotwórca zawsze w cenie 🙂 )

    • <cite class="fn">Tomasz Basta</cite> <span class="says">says:</span>

      P.S.
      W dzisiejszych czasach warto postawić na urządzenia z mocną lampą UV i wolnym przepływem !! . Pozdrawiam

  • <cite class="fn">Shadowsong</cite> <span class="says">says:</span>

    Wygląda na to, że wkradł się błąd przy oznaczaniu kolorystycznym. Zielony powinien oznaczać dobrą jakość powietrza, zaś żółty średnią.

    PS Czy można prosić o wyjaśnienie, co dokładnie oznacza „Łagodne podejście do poziomu zanieczyszczeń”?

    • <cite class="fn">Ranking Oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Dziękujemy, recenzja już poprawiona 🙂

    • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

      Zdrowe powietrze to te, w którym nie ma pyłów PM1, PM2.5 i PM10 = 0. Normy, które wyrażają zazwyczaj średnioroczną ekspozycję mówią, że źle jest gdy mamy np. 12 um/m3 PM2.5 (USA). W Polsce za złe uznajemy 25 um/m3 PM2.5 (średniorocznie).

      Dlatego jeżeli oczyszczacz uznaje za „dobre” powietrze w zakresie 15-35, a za średnie 36-75 um/m3 należy uznać, że dość łagodnie podchodzi do smogu.

      Niestety Samsungów nie da się samemu ustawić w aplikacji, więc osoby kupujące te urządzenia chcąc zapewnić sobie zdrowsze powietrze będą musiały ręcznie przyspieszać pracę oczyszczacza.

      Pamiętajmy, że dobowe 10 um/m3 to ekwiwalent 1 papierosa, więc jeśli mamy w domu całą dobę 30 um/m3 PM2/5 to domownicy przyjmują zanieczyszczenia odpowiadające 3 papierosom.

  • <cite class="fn">Piotr</cite> <span class="says">says:</span>

    Już miałem zakupić ale w całym polskim internecie nie znalazłem ani jednego dostępnego filtra do tego urządzenia.

    • <cite class="fn">Robert Stefaniak</cite> <span class="says">says:</span>

      jest dostępny w jednym sklepie w Polsce….słabo jak na giganta elektroniki. Sklep firmowy nie pomoże…nie prowadzi takich rzeczy :-). może dlatego, że to nowość. Generalnie drogi, filtr wstepny to siatka, węglowy i HEPA 13 w jednym. brak jonizatora i lampy UV jest minusem. No i ludziska piszą o niedopracowanej aplikacji do sterownia – tryb nocny włącza ię w dzień itp. Znając koreańczyków poprawią ale nie wiadomo kiedy…… no i te minusy….brak częsci i lampy UV i jonizatora.
      Będę czekał na lepsze wersje.

      • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

        Żadna firma nie publikuje badań dotyczących skuteczności jonizatorów, dlatego na rankingu traktujemy to jako gadżet (rozumiejąc, gdzie i jak ma wpływać na jakość powietrza).

        Lampa UV w przypadku polskiego powietrza jest zbędna. Nie ma tyle wilgoci w powietrzu, by coś namnażało się w oczyszczaczach, a czas eskpozycji lamp UV na powietrze, które przechodzi przez oczyszczacz jest żaden, więc skuteczność tego typu rozwiązań do zabijania bakterii i wirusów w powietrzu jest żadna.

        Największą wadą Samsung AX60R5080WD jest dość opieszały tryb automatyczny, ale to wada całej serii oczyszczaczy Samsunga. Ewidentnie ta pierwsza seria urządzeń nie została przygotowana z myślą o polskim rynku (modele Samsunga pochodzą z tzw. produkcji OEM – nie są projektowane przez firmę Samsung).

        • <cite class="fn">Mateusz Kowalski</cite> <span class="says">says:</span>

          Zastanawiam się nad tym oczyszczacze. Czy do 2 tys to dobry wybór czy polecasz jakiś inny?

          • <cite class="fn">Ranking Oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

            Dzień dobry,
            dobierając oczyszczacz powietrza powinniśmy brać pod uwagę powierzchnię, a jeszcze lepiej kiedy dobieramy go do kubatury pomieszczenia, ponieważ wysokość pomieszczeń może się znacznie różnić.

            W zależności od potrzeb opracowaliśmy ranking opłacalności i ranking możliwości. Ranking opłacalności bazuje na atrakcyjności zakupu tzn. jest to stosunek możliwości do ceny urządzenia. Aktualnie największą ilość punktów posiada Klarta Forste 3 (84/100 punktów) ze względu na bogate wyposażenie w porównaniu do ceny, będzie odpowiedni do pomieszczenia o powierzchni 37 m². Zaś ranking możliwości stawia punktuje zastosowane systemy filtracji czy dodatkowe funkcje np. nawilżanie powietrza. W rankingu możliwości króluje Ideal AP 80 PRO otrzymując maksymalną ilość punktów.

        • <cite class="fn">Robert Stefaniak</cite> <span class="says">says:</span>

          Dziękuję za wyjaśnienie. Czy wie pan kiedy będzie dostępny taki opracowany przez Samsung a nie OEM? swoją drogą brandowanie bez słowa o tym wmanualu to nie fair.

          • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

            Panie Robercie,
            to nie ujma. Tak działa większość świata RTV/AGD. Uświadomiłem to sobie zgłębiając temat oczyszczaczy. Swojej fabryki nie ma też Philips, Webber, Klarta itd. itp. Nam konsumentom taki stan rzeczy się opłaca – płacimy za produkty mniej.
            Trudno mi powiedzieć kiedy i czym zaskoczy nas Samsung. To już pytanie do nich. Oczywiście modele zaproponowane są bardzo ciekawe. AX90 zajmuje dzisiaj u nas 2 pozycję w rankingu Możliwości. AX60 14-stą. To dobre wyniki.

  • <cite class="fn">Michał</cite> <span class="says">says:</span>

    Witam, czy da się zmieniać ustawienia trybu auto w tym oczyszczaczu tak żeby wchodził na wyższe obroty już przy niższym zanieczyszczeniu?

  • <cite class="fn">Michał</cite> <span class="says">says:</span>

    Witam ostatecznie kupiłem tego samsunga, bardzo solidnie wykonany i
    filtr również wygląda na dobrej jakości. Natomiast nie rozumiem czemu
    najniższa wartość jaką pokazuje oczyszczacz to 5 mimo, że chodzi cały
    czas a mój pokój ma 14m2. Nie może wyczyścić bardziej czy to najniższa
    wartość do jakiej pokazuje?

    • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

      Oczyszczacz z pewnością oczyszcza „do zera”, ale ma słabo oprogramowane czujniki, by móc to pokazać. Czujnik pyłów w Samusngu AX60 działa dość opieszale (w porównaniu do Klarta Forste 3 / Xiaomi Air Purifier PRO i niestety schodzi ze wskazaniami tylko do 5 um/m3 PM2.5.

      Oczyszczacz będziemy testować w labie w sobotę i wtedy podzielimy się szerszymi wnioskami dotyczącymi tego elementu. Proszę bardzo się nie martwić o te wskazania i przyjąć, że 5 może oznaczać 0-5 um/m3 PM2.5, więc bardzo zdrowy wynik.

      https://uploads.disquscdn.com/images/af58b5c3d4a187113b06518aff0de19abb8360e1336b8c9332a70c9b96a068fd.jpg

      • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

        A tu zdjęcie ukazujące fakt, że czujnik reaguje powoli. Spróbuję to dobrze przeanalizować w sobotę. https://uploads.disquscdn.com/images/7614b3ac2228ad99b254df36f0ab6fad69482e20fc08f0e134feef6d35e04f9d.jpg

        • <cite class="fn">Marcin K</cite> <span class="says">says:</span>

          Witam
          udało się roziwązać probelm z czujnikiem i wartością 40 ? Wadliwy egzemplarz? czy ktoś może ten problem potwierdzić?

          • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

            8 dni temu poprosiliśmy o komentarz zespół sprzedażowy i pijarowy Samsunga. Niestety do dzisiaj bez odpowiedzi. Autoryzowani sprzedawcy potwierdzali już problem na grupach facebookowych. Niestety nie dotyczy on tylko naszego egzemplarza AX60R5080WD.

          • <cite class="fn">Marcin K</cite> <span class="says">says:</span>

            Dzięki!!! szukam czegoś z dobrą automatyką – samsung zapowiadał się dobrze a tu taki zonk…

          • <cite class="fn">Marcin K</cite> <span class="says">says:</span>

            Dzięki!!! szukam czegoś z dobrą automatyką – samsung zapowiadał się dobrze a tu taki zonk…

          • <cite class="fn">Marcin K</cite> <span class="says">says:</span>

            Dzięki!!! szukam czegoś z dobrą automatyką – samsung zapowiadał się dobrze a tu taki zonk…

          • <cite class="fn">Marcin K</cite> <span class="says">says:</span>

            Dzięki!!! szukam czegoś z dobrą automatyką – samsung zapowiadał się dobrze a tu taki zonk…

      • <cite class="fn">mk</cite> <span class="says">says:</span>

        A skąd pewność ze Xiaomi dobrze pokazuje pm? Może jednak zawyżone wskazania Samsunga sa ok?

        • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

          Porównywaliśmy wcześniej wskazania oczyszczaczy XIaomi i Klarty z wieloma czujnikami zewnętrznymi i poziomy łapane przez te urządzenia były zbieżne. Są też zbieżne z tym, co oknem pokazuje Airly.

  • <cite class="fn">Darek</cite> <span class="says">says:</span>

    Czy tryb snu wyłącza tylko oświetlenie innych kontrolek czy również wpływa na prędkość obrotów wentylatora? Co tak naprawdę robi tryb snu?

    • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

      Tryb snu spowalnia pracę wiatraka do minimum, wyłącza działanie trybu automatycznego i wyłącza światła pozostawiając jedną małą niebieską diodę. W trybie snu urządzenie jest bardzo ciche i pobiera około 8 Wattów. Niestety nie powiem jaki CADR osiąga ten Samsung w tym trybie.

    • <cite class="fn">Paweł</cite> <span class="says">says:</span>

      Tryb snu usypia skutecznie urządzenie. Lepiej go w ogóle nie używać – po włączeniu w/w trybu nie działają w ogóle czujniki i oczyszczacz poprostu 'łyka’ prąd. Jak masz pomieszczenie wieksze niż 3x3mkw to nie uruchamiaj tego trybu…

      • <cite class="fn">kama</cite> <span class="says">says:</span>

        Troszkę nienprawdę piszesz, oczyszczacz działa i te powietrze oczyszcza a po kilkukrotnym skontrolowaniu w ciągiu kilku dni wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że powolnym tępie jakośc powietrza sie poprawia, wystarczy pstryknąć na apce czy też na samym oczyszczaczu wybudzenie i wszystko staje się jasnę. Polecam orzed napisanjem opini sprawdzić sprzęt.

        • <cite class="fn">Paweł</cite> <span class="says">says:</span>

          A gdzie napisałem że nie oczyszcza? Oczyszczacz działa w założonym trybie (nocny) tylko i wyłącznie z najniższą zaprogramowaną prędkością wentylatora – bez automatyki. Czujniki nie analizują jakości powietrza w tym trybie.

          Jeżeli coś się zmieniło, proszę zwrócić uwagę że mój komentarz jest sprzed prawie miesiąca, a oczyszczacze to urządzenia które pracują pod kontrolą 'napisanego’ przez kogoś programu, stąd mogło się coś w tym okresie zmienić.

          • <cite class="fn">kama</cite> <span class="says">says:</span>

            Napisałeś, że oczyszcza pokój nie wiekszy niż 3×3 mkw otóż powtażam ponownie puszesz nieprawdę, alebowiem mój 33 mkw pokój dość wysoki po nirmal 3 metry według czójników 12 h na trybie nocnym podtrzymał „zerowe” zanieczyszczenie, tak więc nie tylko „łyka” prąd co do czujników zgadzam się dalej nie działają w tym trybie a co do reszty w dalszym ciągu polecam lepiej zapoznać się, ze sprzętem przed dodatniem opinii.

          • <cite class="fn">Paweł</cite> <span class="says">says:</span>

            Zerowe zanieczyszczenie wg czujników samsunga? Tutaj chyba Pan nieco się rozmija z prawdą – samsung wskazuje wartość 5ug/m3 i nic niżej. To nie w kwestii ataku, ale skoro czepia się Pan każdego napisanego przez kogoś słowa, proszę być konkretnym.

            Ja nadal nie widzę gdzie napisałem o tym że oczyszczacz nie potrafi oczyścić takiego pomieszczenia? Napisałem że sensowność tego trybu jest bliska zera – a 3×3 to była zwyczajna przenośnia.

            Wracając do zapoznawania się ze sprzętem – o które tak bardzo chce Pan atakować. Z czym się tutaj zapoznawać? Na co dzień pracuję ze sprzętami milion lat świetlnych wyprzedzającymi wszystkie dostępne na rynku oczyszczacze, zatem tego typu 'riposty’ proszę zachować dla siebie.

            Pozdrawiam, dla mnie temat wyczerpany.

            PS. Bardzo cieszy mnie, że jest Pan zadowolony z oczyszczacza i mam nadzieję że w całym okresie użytkowania będzie on Pana cieszył.

  • <cite class="fn">Mac Maciek</cite> <span class="says">says:</span>

    Od niedawna jestem posiadaczem tego modelu. Faktem jest, że pokazuje błędne wartości pyłów pm, jednak robi to z korzyścią dla użytkowników. Gdy np. Klarta pokazuje w pełni bezpieczny wynik 3 (który jest pewnie bliski prawdy), Samsung wskazuje np. 38 (kolor zielony). Co powoduje, że przyjęte normy kolorów w trybie auto tak naprawdę są poprawne (mniej więcej). Nie miałem sytuacji, żeby Klarta Forste 3 chodziła na wyższych obrotach w trybie auto niż ten Samsung. Raczej w drugą stronę. Do tego urządzenie jest bardzo wydajne (3 wyloty powietrza w różnych kierunkach). Dlatego wg mnie stwierdzenie, że ma pobłażliwy tryb auto jest nieprawdą. Czujnik jest ułomny, ale działa na korzyść użytkownika.
    Czujnik gazu wg mnie jest czuły. Psiknięcie lakierem do włosów przez żonę w łazience (ściany i ok. 8m dystansu od oczyszczacza), momentalnie spowodowało, że kolor GAS zmienił kolor.

    Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Może mi to wyjaśnicie. Gdy w innym pokoju odpalę sobie nawilżacz powietrza, Samsung bardzo szybko w trybie auto zaczyna podnosić obroty (nawet do czerwonego). Nie do końca to rozumiem. Przecież są oczyszczacze z funkcją nawilżania. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

    • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

      Stawiamy sobie za cel rzetelnie informować o plusach i minusach konkretnych oczyszczaczom, więc w tym przypadku za istotne uznaliśmy odchylenia czujników w Samsungu AX60R5080WD. Ocena trybu auto też należy do kwestii indywidualnych. My uznajemy, że przy oczyszczaczu w domu ma być znacznie czyściej niż na zewnątrz, więc urządzenia powinny uznawać za złe niskie wartości trucizn.

      W kwestii lakierów – to dość popularny test, ale on raz, że emituje gaz w ogromnym stężeniu, to jeszcze rozpyla drobinki, które wyłapują czujniki oczyszczaczy (w zasadzie wszystkie) bez problemu.

      Podobnie jest z nebulizatorami i nawilżaczami parowymi – ich cząsteczki są wykrywane przez czujniki. Nawilżacze ultradźwiękowe zamieniają wodę w duże cząsteczki wody i pył (kamień), które wykrywają czujniki oczyszczaczy. Problemu nie ma przy nawilżaczach ewaporacyjnych – takie są m.in. w oczyszczaczach Sharpa i Philipsa. Takie też wyłącznie oceniamy w naszym rankingu nawilżaczy domowych.

  • <cite class="fn">Paweł</cite> <span class="says">says:</span>

    Dzień dobry!

    Przeczytałem recenzję jota-w-jotę kilkukrotnie, oglądałem masę innych testów przed wyborem pierwszego oczyszczacza. Wybór padł na AX60 i … leci na zwrot do sklepu – to tak kwestią wstępu. Teraz postaram się naświetlić jakie wady/problemy ja znalazłem z w/w sprzętem.

    1) Oczyszczacz faktycznie ma problem z czujnikami, nawet nie chodzi o kwestię zawyżania, ale odchyły i bardzo częste 'zmiany’ są wręcz absurdalne. W szczelnie zamkniętym pomieszczeniu 2x3mkw/2.5m potrafi skakać (niezależnie od ustawionych obrotów tj. Auto/Min/Med/Max) odczyt pm2.5 od 20 do 50 ot tak sobie… Jest to o tyle denerwujące że oczyszczacz zmienia obroty przy automatycznym trybie pracy… Tutaj automatycznie przechodzimy do punktu drugiego

    2) Oczyszczacz posiada tylko 3 tryby pracy wentylatora. Ja od ~16 lat pracuję w IT gdzie sporo czasu temu wprowadzono PWM do wentylatorów CPU (intel) który wyeliminował podstawowy problem – skaczące i denerwujące dźwięki wycia-ciszy-wycia-ciszy[…] dochodzące z wnętrza komputera. Nie bardzo rozumiem dlaczego wentylator w w/w oczyszczaczu nie potrafi płynnie regulować obrotów w powiedzmy choć 5-10 stopniowej skali? BARDZO irytujący problem, którego chyba w żadnym teście/porównaniu/recenzji nie byłem w stanie doczytać.

    3) Trzeci problem, a raczej niedomaganie urządzenia to tryb nocny – fakt jest cichy… Ale NIC poza tym. Oczyszczanie w tym trybie praktycznie nie działa, czujniki są zupełnie nieaktywne – więc jeżeli nie daj bóg w tym trybie 'coś’ nam zanieczyści powietrze, oczyszczacz nadal będzie w błogim 'śnie’. Mocne upośledzenie – nie wiem czy inne oczyszczacze działają tak samo jak samsung w tej kwestii, jeżeli tak to ja tutaj czegoś nie rozumiem…

    4) Czwarty problem, to w sumie problem nie dotyczący bezpośrednio oczyszczacza, ale obsługi posprzedażnej (vide infolinia). To jest jakaś kpina, że samsung problemu nie widzi (zbyt wysokie odczyty, problemy ze skaczącymi odczytami), na dodatek jakakolwiek próba kontaktu z nimi kończy się 'proszę o zgłoszenie RMA do autoryzowanego serwisu. Historia zatacza koło – jak problem z Note7 pojawił się na początku, było to dokładnie tak samo traktowane przez w/w firmę. Szkoda, bo odbudowali nieco moje zaufanie kolejnymi produktami, a tutaj znów zgrzyt.

    5) Piąty problem, może niewielki ale jednak.. WiFi – po odpięciu z prądu, trzeba wymusić ponowne połączenie poprzez 3sekundowe przytrzymanie przycisku Sleep mode (swoją drogą, dlaczego samsung nie zakodował przytrzymania bez wykonania akcji i wchodzenia do sleep, nie rozumiem…). O tyle może to być frustrujące, że jak 'braknie’ prądu w domu, to po ponownym włączeniu do zasilania nie będzie możliwości zdalnej kontroli nad oczyszczaczem.

    A teraz może nieco o zaletach.
    – Czujnik gazu w moim egzemplarzu działa – moim zdaniem, poprawnie. Użycie jakiegokolwiek sprayu (sprężone powietrze, antyperspirant, czy nawet gaszona świeca z odległości kilku metrów) jest wykryta przez czujnik obecności gazu. To moim zdaniem miły dodatek, konkurencyjna firma którą brałem pod uwagę (Philips) nie posiada w/w czujnika wcale.
    – Sterowanie aplikacją działa poprawnie. Może bez większych ekscytacji, ale to czego wymagałem działa out of the box bardzo dobrze. Można tworzyć swoje schematy automatyzacji, co nieco rozszerza funkcjonalność samego urządzenia jako podstawy.

    Wieńcząc mój lakoniczny esej o niezadowoleniu, mam nadzieję że choć trochę mogę komuś pomóc. Ja swój egzemplarz zwracam, choć kupiłem w rewelacyjnej cenie (1540zł), nie pogodzę się z kiepskim działaniem trybu auto/skokową pracą wentylatora.

    A może moje wymagania są zbyt wysokie…? 😉

    • <cite class="fn">Ranking-oczyszczaczy.pl</cite> <span class="says">says:</span>

      Dzień dobry,
      dziękujemy za wyczerpującą opinię. Bardzo się przyda kolejnym Użytkownikom i nie, wymagania nie są zbyt wysokie 🙂

      • <cite class="fn">Paweł</cite> <span class="says">says:</span>

        Oby się przydało, teraz jak to czytam to koniecznie muszę przeredagować błędy na spokojnie w domu 🙂

        PS. Zatem co zamiast samsunga kupić? Electrolux, Philips? Zależy mi na sterowaniu i podglądzie zdalnym, w miarę cichej pracy – cena do 2000zł

    • <cite class="fn">Grzegorz Wierzbicki</cite> <span class="says">says:</span>

      Hoho, Pan bardzo wymagający 🙂 Rozumiem, „zboczenie zawodowe” ? 🙂 Ja też z żoną kupiłem ten egzemplarz i jesteśmy zadowoleni, bardziej niż z Sharpa KCG60EUW. Brak płynnej pracy wiatraka dla nas to żadna ujma i żaden problem. Reaguje rewelacyjniie, nie wiem czy był upgrade softu na nim, ale wchodzi w tryb max przy 30-35ug/m3 PM2.5 i sprząta szybko syf z powietrza.

      Co do „skoków” zanieczyszczenia w zamkniętym pomieszczeniu. U nas tak reaguje jak wejdziemy z klatki do mieszkania (zakładam, że „przynosimy” syf ze sobą. To samo jak dzieci zaczną biegać, machać kocami, rzucać pluszakami itp itd. Wtedy Samsung często reguje podwyższonym poziomem pyłów. Ale ja to uznaje za poprawną reakcję.

      Dalej – z WiFi problemów nie ma, nawet po wyłączeniu zasilania na dłużej, po włączeniu czeka się max 3-4 sekundy i mamy WiFi znów. Więc może Pana model miał wadę fabryczną?

      Sleep mode – daleki jestem od bycia znawcą tematu, ale podejrzewam, że żaden oczyszczacz na rynku pracując w trybie nocnym nie przejdzie na maxa „bo wykrył duże zanieczyszczenie”. Raz – dlatego, że mógłby zawał spowodować u śpiących ludzi (przesada, ale wiadomo o co chodzi), dwa, że producent chyba zakłada, że nocą nie wietrzymy mieszkania – ergo – szczelniej zamknięty dom nie przepuści dużo nowych syfów, więc poziom zanieczyszczeń nie musi być kontrolowany.

      Przynam jednak, że włączałem w środku nocy Samsunga na niski poziom by zobaczyć ile tego jest, rzadko było więcej niż 15ug/m3 PM 2.5….

      Niemniej jednak rozumiem frustrację, każdy ma swój punkt widzenia, fajnie, że Pan tak dokładnie wszystko „wyłożył”. Nie ma opinii w stylu „słaby bo….słaby”. Pozdrawiam

  • <cite class="fn">Paweł</cite> <span class="says">says:</span>

    Dzień dobry,
    zastanawia mnie jeden fragment – „W Polsce już dawno operujemy normą mówiącą, że to co powyżej 25 µg/m³ jest niedobre, a wynik 75 µg/m³ uznajemy za 300% normy i czujniki Airly świecą się na czerwono.” Skąd takie informacje? Według GIOŚu średni dobowy poziom dopuszczalny pyłów PM2.5 wynosi 50 µg/m³, a w pyłach PM10 nawet więcej. Stany alarmowe pojawiają się dopiero przy 200-300 µg/m³. Skąd więc to stwierdzenie, że jak jest więcej niż 25 µg/m³ to już jest ŹLE?
    Poza tym nawet jeśli faktycznie tak jest, to przy AX60 nie powinno stanowić to problemu, bo w końcu jego czujniki zawyżają pomiary i reagują szybciej, więc gdy AX60 pokazuje 75 µg/m³ i stwierdza, że jest źle, to w rzeczywistości jest np. ok 25 µg/m³. Więc wszystko się zgadza.

    • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

      25 ug/m3 dla PM2.5 to średnioroczna wartość „dopuszczalna” wg GIOŚ.

      Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) operuje już poniższymi:
      – norma średniego dobowego stężenia pyłu PM10: 50 µg/m3
      – norma średniego rocznego stężenia pyłu PM10: 20 µg/m3
      norma średniego dobowego stężenia pyłu PM2,5: 25 µg/m3
      norma średniego rocznego stężenia pyłu PM2,5: 10 µg/m3

      W ślad za WHO idzie system Airly, który operuje wartością 25 ug/m3 jako 100% normy. W Airly odczyty są chwilowe, więc nie jest to do końca to samo co zalecenia WHO czy GIOŚ, ale ta wartość jest ogólnie przyjęta za „bazę”.

      Badacze z całego świata zauważają, że już niewielkie różnice w zapyleniu chwilowym rzędu 5 ug/m3 wpływają na nasze możliwości psycho-fizyczne. W dłuższej perspektywie mogą rujnować nam zdrowie.

      Proszę pamiętać, że nie mówimy tu o powietrzu „na mieście”, a urządzeniu, które ma chronić nas w domu. Tu mamy średnio połowę tego, co jest za oknem, czyli przy 100 ug/m3 będziemy notować średnio 50.
      Moim zdaniem oczyszczacz powinien za cel mieć ustawione nie dopuszczanie do przekroczenia stężeń pyłów na poziomie 10 ug/m3.

      //

      Zgadzam się, że wady czujników w oczyszczaczach Samsunga sprawiają, że oczyszcza on znacznie szybciej niż by chcieli konstruktorzy. Testowany przez nas Samsung AX60R5080WD zrobił test podobnie szybko jak Klarta Stor i tylko trochę wolniej niż Electrolux PA91-604DG.

      Niestety do dnia dzisiejszego Samsung nie odpisał nam na zapytania o te sensory i tryb pracy automatycznej. Nie mamy pewności, czy wada dotyka całej partii.

      Z punktu widzenia użytkownika zawyżone pomiary mogą budzić wiele niepokoju, a stres to kolejny po smogu czujnik oksydacyjny. Oczyszczacz nie powinien go dostarczać 🙂

  • <cite class="fn">Łukasz Ławicki</cite> <span class="says">says:</span>

    Panie Łukaszu,

    od dłuższego czasu zastanawiam się jaki oczyszczacz wybrać do mojego 55m mieszkania, ze względu na mojego 5 letniego syna. Początkowo myślałem, że samsung AX60 będzie dobrym wyborem (przeczytałem dokładnie wiele recenzji i obejrzałem sporo testów) ale jego problemy z czujnikami sprawiły, że moje początkowe przekonanie o zakupie tego urządzenia zostało zamienione na powtórne szukanie innych opcji. Nie za bardzo chce się zastanawiać czy obecne wskazanie czujników jest prawidłowe czy tez nie, tryb automatyczny również nie zachwyca skoro „liberalnie” podchodzi do zanieczyszczeń. Polecono mi PHILIPS AC3059/50 ale cena nie dość, że wyższa od samsunga to jeszcze cadr jest mniejszy. Pytanie czy taka różnica pomiędzy tymi modelami jest na tyle istotna by na nią zwracać uwagę? Nie liczę przecież na to, że oczyści mi całe mieszkanie pomimo „sensownego” z mojego punktu widzenia jego rozplanowania (mieszkanie na bazie kwadratu z 3 pokojami i aneksem kuchennym, umiejscowienie oczyszczacza np. w salonie powinno również zadbać o drugi pokój, może się mylę). Biorąc powyższe pod uwagę, jaki sens jest brać oczyszczać powietrza przeznaczony do mieszkania przeznaczonego do 60m skoro i tak nie zadbam o czyste powietrze w 55m mieszkaniu bez jego przestawiania. Nie lepiej kupić coś mniejszego skoro i tak licze się z jego przestawianiem? Jeżeli weźmiemy pod uwagę koszty eksploatacji to skłaniałabym się do zakupu philipsa (można dostać filtr za 1 zł rejestrując produkt na stronie philipsa – efekt, teoretycznie 6 lat eksploatacji w cenie urządzenia) bo niweluje różnicę cenową. Podsumowując:

    1. Gdybym nie patrzył na cenę który z tych dwóch oczyszczaczy by Pan wybrał? Samsunga czy Philipsa? A może PHILIPS AC3858/50?

    2. Czy przy moim mieszkaniu faktycznie nie trzeba inwestować w urządzenie z aż tak wysokim cadr (samsung)? W końcu i tak całego nie oczyszczę a różnica w szybkości oczyszczenia nie jest na tyle znacząca? PHILIPS AC3858/50? Różnica cenowa 700 zł ale 6 lat bez wymiany filtra praktycznie niweluje tą kwotę.

    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

    • <cite class="fn">Ranking-oczyszczaczy.pl</cite> <span class="says">says:</span>

      Dzień dobry,

      postaramy się pomóc 🙂 Samsung AX60 ma dobrą wydajność pracy, jednak nie możemy go polecić ze względu na dużą wadę czujników. Czujnik gazu jest dosyć pobłażliwy, zaś czujnik PM2,5 mocno zawyża odczyty, nawet o ok. 30 µg/m³. Oczyszczacz stał obok mojego biura (Dominika) i przez tą wadę często niepotrzebnie pracował na wyższych obrotach, co było irytujące.

      Oczyszczacz powietrza Philips AC3059 ma dobrą wydajność, wysoką kulturę pracy, więc jest warty uwagi. Aktualnie w tej cenie może zakupić Pan mocniejszy model Electroluxa PA91-604DG (CADR 620 m³/h), który stoi wyżej w Opłacalności w rankingu, posiada wyższą wydajność i jest to godny polecenia model. Posiadamy go i bardzo dobrze się sprawdza. Pracuje cicho nawet na wyższych obrotach.

      Odnośnie umiejscowienia to wybór mocniejszego sprzętu ma sens kiedy mamy otwartą przestrzeń, jeżeli są to 3 pokoje, które często zamykamy to niestety powietrze nie wymiesza się odpowiednio, a wtedy warto skłonić się ku oczyszczaczom z mniejszą wydajnością do każdego pokoju. Sam wybór mocniejszego sprzętu nie jest błędem, ponieważ dzięki wyższej wydajności, oczyszczacz „ogarnie” większą powierzchnię na niższych obrotach, zatem będzie pracował ciszej.

      Moja sugestia jest tak, żeby wybrać oczyszczacz do konkretnego pokoju (o ile to nie jest otwarta przestrzeń) o większej powierzchni maksymalnej niż ta zalecana. Warto pamiętać, że max. powierzchnię oczyszczacz ogarnie na najwyższym trybie pracy, a to jest rzadkość, najczęściej pracuje na najwolniejszym trybie. W doborze pomoże strona główna rankingu, sugerujemy docelowy metraż.

      • <cite class="fn">Łukasz Ławicki</cite> <span class="says">says:</span>

        Dzień dobry

        Dziękuję za odpowiedz. Poczytałem trochę o tym modelu (PA91-604) i ma dużo plusów ale też są i wady, znowu nieszczęsny tryb automatyczny i pobłażliwe podejście do poziomu pm2.5. Jeśli wierzyć komentarzom aplikacja też nie należy do najlepszych. Jestem jeszcze w stanie jakoś to „przełknąć” ale czy nie lepiej (w moim przypadku przy mieszkaniu 55m) kupić model PA91-404? Czy są jakieś różnice pomiędzy tymi dwoma modelami oprócz wysokości CADR? Gdyby miał Pan wybrać pomiedzy philipsem a electrolux (nie patrząc na cenę), którego producenta by Pan wybrał? Oczywiście mówimy o „bliźniaczych” modelach tj. PA91-404 i PA91-604 oraz AC3858/50 i AC3059/50.

        Bym zapomniał, w komentarzach pojawia się wątek, że jonizator podwyższa stężenie CO2. Czy zetknął się Pan z tym problemem? Jonizator da się podobno wyłączyć w aplikacji i chyba nie będzie to niczym złym o ile wierzyć w opinie, że jego działanie i tak nic nie daje bo expozycja jest zbyt krótka by miało to jakiś sens.

  • <cite class="fn">Mariusz Kwiatkowski</cite> <span class="says">says:</span>

    Nie zapominajcie że jeżeli macie w domu
    wifi 5 G to możecie zapomnieć o funkcji połączenia smartfona z oczyszczaczem powietrza Samsung a za tą funkcję też płacicie pieniądze podczas zakupu tego urządzenia

    • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

      Miałem wrażenie, że wszystkie urządzenia typu router/smartfon posiadają zarówno pasmo 5 GHz oraz 2,4 GHz. W zasadzie wszystkie oczyszczacze i nawilżacze działają w tej częstotliwości, bo moduły 2,4 są tańsze.

      Zdecydowana większość sprzętów pozwala, by podłączyć do sieci 2,4 a później możemy sterować smartfonem podłączonym do jakiejkolwiek sieci.

      Co w Twoim przypadku powoduje problem z AX60R5080WD?

      • <cite class="fn">Mariusz Kwiatkowski</cite> <span class="says">says:</span>

        Pròbowałeś czy masz tylko takie wrażenie?
        Infolinia Samsunga od tygodnia pròbowała sdalnie przez mojego S Note 10+ połączyć się z nieszczęsnym oczyszczaczem. Wifi 5 G wyklucza takie połączenie

        śr., 1 kwi 2020, 18:08 użytkownik Disqus napisał:

        • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

          S Note 10+ udostępnia pracę w seici WIF w standardach 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 GHz i 5 GHz). Dlaczego więc nie skorzystać z 2,4 GHz?

          • <cite class="fn">Mariusz Kwiatkowski</cite> <span class="says">says:</span>

            Dlatego że mam w domu wifi 5 G

            śr., 1 kwi 2020, 20:23 użytkownik Disqus napisał:

  • <cite class="fn">pjoter</cite> <span class="says">says:</span>

    Właśnie jest na włoskim amazonie za ~980 zł, myślę że w tej cenie trudno o lepszy wybór.

  • <cite class="fn">trzmiel</cite> <span class="says">says:</span>

    Po tygodniu używania:

    Fajnie że dmucha na 3 strony, faktycznie trochę rozrusza powietrze.

    Świeci nieprzerwanie i nie bardzo da się to wyłączyć, ale można nauczyć się z tym żyć. Poza tym wygląda naprawdę fajnie.

    Automatyka i czujniki szału nie robią. Nie spodziewałem się wiele po takiej konstrukcji i nie zostałem pozytywnie zaskoczony.

    Jeśli zostawi się go na „auto”, to działa na minimalnych obrotach i potrzeba czegoś wielkiego, żeby zareagował. Podejrzewam, że przy samym oczyszczaczu powietrze jest na tyle oczyszczone, że nie powoduje wejścia na wyższe obroty, mimo że w większej odległości jest gorzej.

    Siłą rzeczy używanie na większej powierzchni oznacza, że wypada raz na jakiś czas samemu przełączyć go na większy zakres (i wtedy czujniki od razu pokazują wyższe wartości). Wtedy konstrukcja i wielokierunkowy nawiew faktycznie wydają się robić robotę.

    Ciężko spodziewać się czegoś innego w sytuacji, gdy czujniki są częścią samego oczyszczacza.

    Kupiłem za 1000 zł na promocji i jestem zadowolony. Pewnie kupiłbym go jeszcze raz w pełnej cenie.

  • <cite class="fn">Michal</cite> <span class="says">says:</span>

    Panie Łukaszu,
    poważnie rozważam zakup tego modelu, ale może mógłbym się upewnić czy oby na pewno jest to dobry wybór? Oczyszczacz kupuję do pokoju o powierzchni 35 m2, wysokość standardowa 2,5 metra. Szukam urządzenia bez nawilżacza, które głównie będzie reagować na smog (Kraków…) oraz kurz.

    • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

      Na takim metrażu Samsung AX60R5080WD poradzi sobie bardzo dobrze i będzie działał cicho. Odczyty zanieczyszczeń będą trochę przekłamane, ale finalnie jakość powietrza w tym pokoju będzie bardzo dobra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje oczyszczaczy powietrza

· 7 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN42E-W i UA-KIN42E-H. Popularny oczyszczacz 2w1 z nową funkcją Wi-Fi.

Sharp UA-KIN42 – najważniejsze cechy Sharp-UA-KIN42 to zmodernizowana wersja Sharp UA-KIN40, rozbudowana o moduł Wi-Fi. Pozostałe cechy pozostają bez zmian. …

· 8 minut czytania

Xiaomi Smart Air Purifier Elite. Wydajny, ale dość drogi. Godny następca Pro H?

Xiaomi Smart Air Purifier Elite – najważniejsze cechy Najnowszy i największy oczyszczacz Xiaomi – model Air Purifier Elite to propozycja …

· 7 minut czytania

Rozsądnie wyceniony średniej klasy oczyszczacz Philips AC2936/13 – warto kupić?

Philips AC2936/13 w naszej opinii Philips AC2936/13 w skrócie Philips AC2936/13 to oczyszczacz przeznaczony do pomieszczeń o metrażu max. 48 …

· 5 minut czytania

Recenzja Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG. Oczyszczanie i ewaporacyjne nawilżanie, ale czy wydajne?

Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG to pierwszy oczyszczacz powietrza szwedzkiej marki, wyposażony w funkcję nawilżacza. Urządzenie wykorzystuje technologię ewaporacji. Niestety …

· 3 minuty czytania

Oczyszczacz powietrza Hama Basic. Warty uwagi model?

Hama Basic jest (jak sama nazwa oczyszczacza wskazuje) najbardziej podstawowym oczyszczaczem powietrza w ofercie producenta. To prosty i tani oczyszczacz …