Electrolux WA71-305DG i WA71-305GY oraz WA51-304WT to 3 bliźniacze oczyszczacze powietrza rózniące się kolorem wykonania oraz zastosowaniem jonizatora. Dla uproszczenia:

  • Electrolux WA51-304WT – kolor biały, brak jonizatora
  • Electorlux WA71-305DG – kolor grafitowy, jonizator powietrza
  • Electrolux WA71-305GY – kolor szary, jonizator powietrza

Co ważne, wszystkie te urządzenia możemy użytkować zarówno tradycyjnie, postawione na podłodze, jak i powiesić je na ścianie sypialni czy salonu, tak by nie zajmowały miejsca na podłodze. Genialne? Tak, chociaż nie zawsze działa to dobrze, jak można by się było spodziewać ze względu na zaburzoną cyrkulację powietrza.

Na pewno warto dać szansę ściennym oczyszczaczom Electrolux ze względu na dość restrykcyjny tryb automatyczny, niezłą relację ceny do parametrów oraz bardzo ładny design i wysoką jakość materiałów. Gorzej niestety wypada wykrywanie zanieczyszczeń gazów i jonizacja powietrza. Czy warto kupić Electrolux WA71-305DG/GY

Zobacz ranking 127 oczyszczaczy powietrza >

Zalety

  • Restrykcyjny tryb auto
  • Możliwość powieszenia na ścianie
  • Obecność czujnika LZO
  • Unikalny design
  • 3 kolory do wyboru

Wady

  • Niska wydajność oczyszczania
  • Czujnik LZO reaguje z opóźnieniem, a jego odczyty nie wpływają na pracę automatycznego
  • Dość duży pobór prądu

Sprawdź najlepszą ofertę dla Electrolux WA51-304WT lub WA71-305DG/GY

Cena Electrolux WA51-304WT (2023-11-23) – 879 zł


Cena Electrolux WA71-305GY (2023-11-23) – 1022 zł


Cena Electrolux WA71-305DG (2023-11-23) – 1489 zł

Oczyszczanie powietrza wg Electrolux WA51-304WT i Electrolux WA71-305DG/GY

Electrolux WA71-305GY góra

Panel górny wraz z wylotem oczyszczonego powietrza z urządzenia Electrolux WA71-305GY. Materiały producenta Electrolux.

Filtracja powietrza w naściennych oczyszczaczach Electrolux składa się z 5 elementów:

  • Filtr wstępny: zatrzymuje większe cząstki brudu i zanieczyszczeń, m.in. sierść zwierząt, kurz czy włosy
  • Filtr HEPA H13: zatrzymuje wirusy, alergeny, bakterie, zarodniki grzybów oraz zanieczyszczenia przede wszystkim pyły frakcji PM2.5 i PM10 (główne składniki smogu)
  • Filtr węglowy: pochłania nieprzyjemne zapachy i szkodliwe gazy (LZO, dym papierosowy)
  • Powłoka antybakteryjna pokrywająca filtr: neutralizuje enzymy bakteryjne na poziomie komórkowym, eliminując do 99,9% bakterii i zapobiegając ich rozwojowi
  • Jonizator: generuje jony ujemne (aniony), przyczyniając się do przywrócenia równowagi jonowej i szybszego usuwania zanieczyszczeń

Żywotność i cena filtrów wymiennych

Zestaw filtrów do oczyszczaczy powietrza Electrolux: WA51-304WT, WA71-305DG i WA71-305GY kosztuje ok. 349 zł. Przy czym filtr HEPA wystarczy na ok. 12 miesięcy, filtr węglowy zaś na jedynie 6. O potrzebie zmiany filtra przypomina dioda na panelu.

  • Filtr HEPA E12 BREATHE (EFWBTH3) 249 zł, żywotność 12 mies.
  • Węglowy FRESH ODOUR FILTER (EFWFRH3) – cena 174 zł, żywotność 6 mies.

Możesz też kupić filtry w zestawie

  • Zestaw (EFWBRZ3) – Filtr HEPA + węglowy – 275 zł

Tryb pracy i eksploatacja

Electrolux WA71-305GY przenoszenie

Oczyszczacz powietrza Electrolux WA71-305GY zawieszany na ścianie sypialni. Materiały producenta Electrolux

Oczyszczacze powietrza na ścianę Electrolux posiadają 5 poziomów prędkości. Oprócz tego urządzenia oferują oczywiście tryb nocny oraz tryb automatyczny. Do pracy jednego, jak i drugiego nie możemy się przyczepić.

Czujniki i wskaźniki – kolorystyczne wskazania poziomu zanieczyszczenia

Pod względem zastosowanych czujników, jak i wskaźników jakości powietrza Electrolux WA51-304WT, jak i WA71-305DG/GY prezentują się naprawdę dobrze, mierząc poziom:

  • pyłów zawieszonych PM2,5 (na jego podstawie szacowany jest poziom PM1 i PM10)
  • LZO (TVOC)

Informacje z czujników przekazywane są użytkownikom w formie kolorowego wskaźnika.

Dość surowy tryb auto

Kolor wskaźnikaPM 2,5 (μg/m³)
Jakość powietrza
Zielony0-12 (2 prędkość)Bardzo dobra
Żółty13-35 (3 prędkość)Dobra
Pomarańczowy36-55 (4 prędkość)Słaba
Czerwony56-150 (5 prędkość)Bardzo słaba
Fioletowy151-250 (5 prędkość)Zła
brązowoczerwony>250 (5 prędkość)Bardzo zła

Oczyszczacze powietrza Electrolux od zawsze cechował dość dobrze zaprojektowany algorytm oceny jakości powietrza, przekładający się tez na pracę trybu auto. Nie jest on tak surowy, jak w przypadku oczyszczaczy powietrza Klarta czy oczyszczaczy LIFAair, jednak wciąż Electrolux jest jednym z bardziej restrykcyjnych producentów w tej kwestii.

Aplikacja Wellbeing – dużo danych, mało funkcji

Oczyszczacze powietrza Electrolux Well A5 i Well A7 możemy połączyć bezpłatnie z aplikacją mobilną Wellbeing. Dostępna także w j. polskim, umożliwia:

  • bieżący podgląd danych dot. PM2,5 wewnątrz i na zewnątrz
  • odczyt poziomu LZO wewnątrz i na zewnątrz
  • odczytać poziom wilgotności i temp.
  • zmienić tryb pracy
  • monitorować stopień zużycia filtra (w %)
  • monitorować procentowy stopień zużycia filtra,
  • sprawdzić dane z poprzednich dni/tygodni dot. poziomu zanieczyszczeń

Jak widzimy, aplikacja stawia przede wszystkim na duży zakres zebranych danych o różnych rodzajach zanieczyszczeń. Małym minusem jest natomiast fakt, że pewne dane, np. dotyczące poziomu LZO, pojawiają się w niej z kilkuminutowym opóźnieniem.

Kultura pracy – ciche, ale zaskakująco energochłonne

23-50 dB to ilość decybeli, jaką deklaruje Electrolux. Ponieważ oczyszczacze tej marki zawsze charakteryzowały się dość cichą pracą, zapewnienia producenta można traktować dość poważnie. Dziwi natomiast dość dużo, jak na stosunkowo niewielką wydajność pobór prądu, sięgający aż 50 W.

Wygląd Electrolux WA51-304WT i Electrolux WA71-305DG/GY

Electrolux WA71-305GY przód pokój

Grafika przedstawiająca Electrolux WA71-305GY w sypialni. Materiały producenta Electrolux.

Electrolux serii Well A5/Well A7 występuje w 3 wersjach kolorystycznych:

  • Electrolux Well A5 WA51-304WF – biała
  • Electrolux Well A7 WA71-305DG – grafitowa
  • Electrolux Well A7 WA71-305GY – szara

Co więcej, Electrolux umożliwia zaprojektowanie oczyszczacza na miarę swoich potrzeb. W specjalnie zaprojektowanej aplikacji mobilnej może wybrać jeden z 4 dostępnych wariantów stylistycznych, a następnie zwizualizować wybrany projekt w swojej własnej przestrzeni za pomocą rozszerzonej rzeczywistości.

Oczyszczacze naścienne Electrolux wykonane są z dobrej jakości materiałów. Na przednim panelu rozciąga się estetyczna osłona z tkaniny wykonanej z surowców wtórnych. Niezależnie od wybranego wariantu, wszystkie oczyszczacze mierzą 57,9 × 48 × 21,3 cm i ważą 7 kg. Do ich przenoszenia służą mocne, skórzane uchwyty, który znamy z serii Pure A9. 7 kg to jednak dość dużo, więc zastanawiamy się, jak często użytkownicy będą przenosić swoje sprzęty.

Parametry techniczne oczyszczaczy Electrolux WA51-304WF/WA71-305GY/WA71-305DG

MarkaElectrolux
Model WA51-304WT / WA71-305DG / WA71-305GY
Cena879 zł / 1022 zł / 1489 zł
Maks. CADR lub przepływ powietrza285 m³/h
Zalecana maks. powierzchnia*35,5 m²
Zalecana maks. kubatura89 m³
Głośność [dB]24-50 / 23-49 dB
Pobór mocy [W]do 50 W
Liczba prędkości wentylatora5
Filtr wstępny tak
Filtr HEPA tak
Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPAH13
Filtr węglowytak
Żywotność filtrówb.d.
Waga [kg]7
Certyfikatyb.d.
Gwarancja2 lata

* przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

Czy warto kupić oczyszczacz powietrza Electrolux WA71-305DG/GY?

Jeżeli poszukujemy niekonwencjonalnego, ładnego, a przy tym dość skutecznego oczyszczacza – odpowiedź brzmi: tak! Pamiętajmy natomiast, że Electrolux Well A5 i Electrolux Well A7 nie są sprzętami bez wad. Po pierwsze: cena mogłaby być nieco niższa w stosunku do wydajności oczyszczania. Po drugie – jonizacja (jeśli jest) działa słabo. Po trzecie – czujnik LZO wykrywa zanieczyszczenia gazowe z opóźnieniem, reagując na nie po 2-3 minutach. Wysoki poziom zanieczyszczeń gazowych nie wpływa też nijak na pracę trybu automatycznego.

Jeżeli świadomi tych wad, zdecydujecie się na ten sprzęt, może być jednak pewni cichej pracy, łatwej, intuicyjnej obsługi i wygody w codziennym użytkowaniu.

Sprawdź najlepszą ofertę dla Electrolux WA51-304WT lub WA71-305DG/GY

Cena Electrolux WA51-304WT (2023-11-23) – 879 zł (sprawdź najniższą cenę na Ceneo.pl)

Cena Electrolux WA71-305GY (2023-11-23) – 1022 zł (sprawdź najniższą cenę na Ceneo.pl)

Cena Electrolux WA71-305DG (2023-11-23) – 1489 zł (sprawdź najniższą cenę na Ceneo.pl)

Galeria zdjęć Electrolux WA71-305DG i Electrolux WA71-305GY

FAQ – najważniejsze pytania o naścienne oczyszczacze Electrolux

Kolorem – jest on oferowany w kolorze białym. Nie posiada również funkcji jonizacji powietrza.

Pomimo oszczędności cennej przestrzeni na podłodze, radzimy być ostrożni przy zakupie oczyszczacza powietrza na ścianę. Przed zakupem, warto upewnić się jak skonstruowany jest wylot powietrza i czy cyrkulacja nie będzie zaburzona.

Filtr HEPA, filtr węglowy oraz wstępny. Dodatkowo filtry te mogą być wsparte przez jonizator powietrza.

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oczyszczanie powietrza w domu

16 maja 2024 · 3 minuty czytania

Kalendarz pylenia 2024. Aktualne informacje dla alergików

Na okres kwitnienia roślin wpływają temperatura oraz długość dnia. Każdy gatunek preferuje inne warunki, dlatego niektóre pylą jeszcze zimą, a …

5 kwietnia 2024 · 8 minut czytania

Co pyli w maju?

Maj to trudny miesiąc dla osób zmagających się z alergią na pyłki. W tym czasie rozpoczyna się bowiem intensywne pylenie …

29 marca 2024 · 7 minut czytania

Oczyszczacz powietrza do pokoju dziecka

Według najnowszych szacunków Światowej Organizacji Zdrowia ponad 40% światowej populacji dzieci do 15 roku ma na co dzień kontakt z …

12 marca 2024 · 9 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN52E-W i UA-KIN52E-H. Oczyszczacz 2w1, od teraz z Wi-Fi

Sharp UA-KIN52 – najważniejsze cechy Wi-Fi zagościło w kolejnym modelu oczyszczaczy powietrza Sharp. I choć wciąż, stanowią one dość mały …

6 marca 2024 · 7 minut czytania

Oczyszczacz powietrza z wentylatorem – Czy działa? Jaki model wybrać?

Czy wentylator oczyszcza powietrze? Wiatrak czy oczyszczacz powietrza? Co wybrać? Od pewnego czasu na rynku oczyszczaczy możemy obserwować kolejne modele …