Sprawdź ofertęPrzejdź do rankingu

Zalety

  • Tryb automatyczny
  • Wskaźnik PM2,5
  • Sterowanie aplikacją
  • Dobry stosunek między wydajnością a głośnością pracy
  • Jonizator

Wady

  • Łagodne podejście do czystości powietrza

Electrolux Pure A9 PA91-404DG/PA91-404GY w skrócie

Electrolux Pure A9 PA91-404GY i Electrolux Pure A9 PA91-404DG to dwie wersje kolorystyczne (szara i grafitowa) oczyszczacza powietrza szwedzkiej marki Electrolux. Opisywane modele to nieco mniejsza i tańsza alternatywa dla serii PA91-604DG/GY. Obydwa urządzenia zadebiutowały na polskim rynku jesienią 2019 r.

Szwedzkie oczyszczacze przeznaczone są do metrażu ok. 55 m2, dysponując wydajnością oczyszczania (CADR) na poziomie 442 m3/h. Modele te doceniamy przede wszystkim za cichą i energooszczędną pracę oraz naprawdę elegancki, nowoczesny design, doceniony m.in. nagrodą Red Dot Design Award.

Nieco gorzej wypada natomiast tryb automatyczny, który jest mniej rygorystyczny od oczyszczaczy Klarty czy LIFAair. Nie jest jednak najgorzej, gdyż Electrolux ocenia powietrze bardziej surowo od np. Samsungów, Toshiby czy Xiaomi.

Czy oczyszczacze Electrolux skutecznie eliminują zanieczyszczenia obecne w powietrzu i są godne uwagi?

Cena Electrolux Pure A9 PA91-404DG*, kolor ciemny (2023-09-12) – od 1850 zł

Cena Electrolux Pure A9 PA91-404GY*, kolor jasny (2023-09-12) – od 1749 zł

Uwaga: model Electrolux Pure A9 PA91-404GY w Media Expert dostępny jest pod nazwą Electrolux Pure A9 PA91-405GY. To ten sam oczyszczacz.

Cena Electrolux Pure A9 PA91-405GY*, kolor jasny (2023-09-12) – od 1949 zł

*modele marki Electrolux objęte są często różnego rodzaju promocjami, dlatego też warto na bieżąco sprawdzać aktualną cenę produktu.

Oczyszczanie powietrza

Oczyszczacz powietrza Electrolux Pure A9 PA91-404DG/PA91-404GY został wyposażony w filtr 360°. Występuje on w trzech wersjach. Urządzenie w wersji podstawowej wykorzystuje:

  • filtr wstępny – jego działanie polega na zatrzymywaniu większych zanieczyszczeń obecnych w oczyszczanym powietrzu, w celu ograniczenia zapychania pozostałych filtrów,
  • filtr HEPA – oczyszcza powietrze z pyłów zawieszonych PM10, PM2,5 i PM1,0, alergenów wziewnych, wielu bakterii i wirusów,
  • filtr węglowy – eliminuje szkodliwe gazy (np. LZO, do których zalicza się formaldehyd) i neutralizuje brzydkie zapachy
  • jonizator – ułatwia usuwanie wirusów, bakterii i pleśni.

Żywotność i cena filtrów wymiennych

Filtr antyzapachowy electrolux PA91-404DG/GY

Filtr antyzapachowy EFDFRH4, materiały producenta Electrolux

W sprzedaży dostępne są trzy rodzaje filtrów do oczyszczacza powietrza Electrolux Pure A9 PA91-404GY/PA91-404DG. Ich ceny wynoszą:

  • EFDBRZ4 (kompletny filtr powietrza, HEPA + węgiel) – filtr kompletny: wstępny + HEPA E12 + węgiel aktywny. Jest to filtr, który trafia do oczyszczacza w komplecie z urządzeniem i ten filtr rekomendujemy do codziennego użytku. Jego koszt to 338 zł, żywotność 12 mies.
  • EFDBTH4 (filtr chroniący przed pyłkami, HEPA) – filtr posiadający tylko filtr wstępny i HEPA E11. Jest to filtr, który producent nazywa antyalergicznym. Odznacza się większą powierzchnią HEPA, ale nie ma aktywnego węgla. Posiada też niższą klasę filtracji niż inne filtry w gamie (E11), więc zdecydowanie odradzamy wybór tego modelu. Lepszym rozwiązaniem będzie filtr BREEZE360, który równie dobrze usunie alergeny, a przy okazji zredukuje szkodliwe gazy i brzydkie zapachy. Jego koszt to 299 zł, żywotność 12 mies.
  • EFDFRH4 (filtr pochłaniający gazy i zapachy, węglowy) – filtr posiadający filtr wstępny, HEPA E12 oraz większą ilość węgla aktywnego. Większy absorbent gazów to szybsze usunięcie brzydkich zapachów i trujących lotnych związków. Można go polecić do pomieszczeń charakteryzujących się wyższą ekspozycją na zapachy, czyli np. do salonu, gdzie przebywają psy lub posiadający otwarty aneks kuchenny. Będzie lepszym wyborem także do domów znajdujących się mocno zasmogowanych miejscowościach. Jego koszt to 366 zł, żywotność 12 mies.

Tryb pracy i eksploatacja

Tempo filtracji można regulować samodzielnie, ale Electrolux Pure A9 PA91-404GY/PA91-404DG oferuje również tryb automatyczny. Urządzenie wyposażone jest w czujnik cząsteczek PM2,5, zatem uwzględnia stężenie jednego z głównych składników smogu. Sensor połączony jest z kolorystycznym wskaźnikiem stanu powietrza.

Oto co oznaczają wykorzystywane przez niego kolory:

  • zielony ? – PM2,5 od 0 do 12 µg/m³ , jakość powietrza bardzo dobra,
  • żółty ? – od 13 do 35 µg/m³, jakość powietrza dobra,
  • pomarańczowy ? – od 36 do 55 µg/m³, jakość powietrza słaba,
  • czerwony ? – od 56 do 150 µg/m³, jakość powietrza bardzo słaba,
  • purpurowy ? – od 151 do 250 µg/m³, jakość powietrza zła,
  • kasztanowy ? – powyżej 250 µg/m³, jakość powietrza bardzo zła.

Podczas pracy w najwyższym trybie oczyszczacz uzyskuje CADR 442 m³/h (deklaracja producenta dotyczy wskaźnika CADR dla dymu i zapachu). Maksymalny przepływ powietrza wynosi natomiast 476,2 m³/h. W urządzeniu znalazły się też czujniki TVOC, światła, temperatury, wilgotności.

Wysoka kultura pracy

Zaletą nowych oczyszczaczy powietrza Electrolux jest nienaganna kultura pracy. Nie inaczej jest w przypadku cichego i energooszczędnego modelu PA91-404GY/PA91-404DG. W zależności od tempa filtracji Electrolux Pure A9 PA91-404GY/PA91-404DG generuje hałas na poziomie od 17 do 49 dB, pobierając przy tym zaledwie 28 W max.

Z myślą o rodzinach z małymi dziećmi oczyszczacz został wyposażony w blokadę rodzicielską. Nie zabrakło tutaj również wskaźnika zużycia filtra.

Sterowanie – aplikacja mobilna Electrolux Wellbeing + panel wyświetlacza

Sterowanie oczyszczaczem powietrza jest możliwe poprzez panel dotykowy lub dedykowaną aplikację mobilną. Oczyszczacz Electrolux Pure A9 PA91-404DG/PA91-404GY łączy się z nią przez WiFi. Aplikacja pozwala m.in. ustawić automatyczną redukcję prędkości obrotów wentylatora w ciągu nocy oraz włączać i wyłączać funkcję jonizacji.

ranking oczyszczaczy baner

Wygląd

Oczyszczacze powietrza Electrolux  Pure A9 PA91-404GY i Electrolux Pure A9 PA91-404DG wyróżniają się opływowym kształtem i minimalistycznym stylem. Dostępność dwóch wersji kolorystycznych stanowi istotną zaletę, ponieważ można wybrać urządzenie dobrze dopasowane do konkretnego pomieszczenia.

Jeśli zaistnieje potrzeba przestawienia oczyszczacza w inne miejsce, pomogą w tym znajdujące się przy nim uchwyty. Wymiary oczyszczacza to 56,5 x 31,5 x 31,5 cm.

Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Electrolux Pure A9 PA91-404DG/PA91-404GY

MarkaElectrolux 
Model Pure A9 PA91-404GY/PA91-404DG
Cena1749/1749 zł
Maks. CADR lub przepływ powietrza442 m³/h
Zalecana maks. powierzchnia*55,25 m²
Zalecana maks. kubatura138,12 m³
Głośność
17-49 dB
Pobór mocydo 28 W
Liczba prędkości wentylatorab.d.
Filtr wstępny tak
Filtr HEPA tak
Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPAb.d.
Filtr węglowy tak
Żywotność filtrówb.d.
Waga
7,9 kg
Certyfikatyb.d.
Gwarancja2 lata

* przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

Czy warto kupić oczyszczacz powietrza Electrolux Pure A9 PA91-404GY/PA91-404DG

Electrolux Pure A9 PA91-404GY i Electrolux Pure A9 PA91-404DG to urządzenia o wysokiej wydajności i niskiej w stosunku do niej głośności pracy. Ze względu na CADR pasują do pomieszczeń o powierzchni do 55 m². Zostały wyposażone w filtry skuteczne w walce ze smogiem i alergenami, a także w czujniki jakości powietrza.

Wadę stanowi natomiast fakt, iż odczyty sensora pyłu zawieszonego interpretowane są łagodnie niż powinny. Według normy WHO średniodobowe stężenie PM2,5 nie powinno przekraczać 25 µg/m³, tymczasem Electrolux PA91-404GY/PA91-404DG uznaje jakość powietrza za dobrą, gdy stężenie wynosi nawet 35 µg/m³.

Kolor sygnalizujący bardzo złą jakość powietrze wyświetla się dopiero wtedy, kiedy norma przekroczona jest dziesięciokrotnie. Zważywszy na ten fakt, należy liczyć się z tym, że urządzenie pracujące w trybie automatycznym może nie zapewniać wysokiego poziomu bezpieczeństwa, gdyż mimo złej jakości powietrza działać będzie na niskich obrotach.

Galeria zdjęć Electrolux Pure A9 PA91-404GY/PA91-404DG

Cena Electrolux Pure A9 PA91-404DG/PA91-404GY

Cena Electrolux Pure A9 PA91-404DG*, kolor ciemny (2023-09-12) – od 1850 zł

Kup najtaniej

Cena Electrolux Pure A9 PA91-404GY*, kolor jasny (2023-09-12) – od 1749 zł

Kup najtaniej

Uwaga: model Electrolux Pure A9 PA91-404GY w Media Expert dostępny jest pod nazwą Electrolux Pure A9 PA91-405GY. To ten sam oczyszczacz.

Cena Electrolux Pure A9 PA91-405GY*, kolor jasny (2023-09-12) – od 1949 zł

Kup najtaniej

Wszystkie recenzje oczyszczaczy powietrza Electrolux na RO


Seria PA91
:

Seria Well A5/A7

Seria EAP:

Ceny w zestawieniu zaktualizowano dnia 2021-08-04 wg Ceneo

Czy warto kupić Electrolux PA91-404DG/GY?

Naszym zdaniem tak. Choć należy się liczyć z dość wysoką ceną. Cicha praca i całkiem restrykcyjny tryb auto mogą to jednak zrekompensować.

Czym różni się Electrolux PA91-404DG/GY od modelu Electrolux PA91-604DG/GY?

Seria PA91-404DG/GY jest przede wszystkim nieco słabsza (mniejsza wydajność oczyszczania), a co za tym idzie również tańsza. Ze względu na mniejszy silnik, mniejsze są również wymiary całkowite sprzętu.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje oczyszczaczy powietrza

12 marca 2024 · 9 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN52E-W i UA-KIN52E-H. Oczyszczacz 2w1, od teraz z Wi-Fi

Sharp UA-KIN52 – najważniejsze cechy Wi-Fi zagościło w kolejnym modelu oczyszczaczy powietrza Sharp. I choć wciąż, stanowią one dość mały …

29 lutego 2024 · 7 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN42E-W i UA-KIN42E-H. Popularny oczyszczacz 2w1 z nową funkcją Wi-Fi.

Sharp UA-KIN42 – najważniejsze cechy Sharp-UA-KIN42 to zmodernizowana wersja Sharp UA-KIN40, rozbudowana o moduł Wi-Fi. Pozostałe cechy pozostają bez zmian. …

16 lutego 2024 · 8 minut czytania

Xiaomi Smart Air Purifier Elite. Wydajny, ale dość drogi. Godny następca Pro H?

Xiaomi Smart Air Purifier Elite – najważniejsze cechy Najnowszy i największy oczyszczacz Xiaomi – model Air Purifier Elite to propozycja …

9 lutego 2024 · 7 minut czytania

Rozsądnie wyceniony średniej klasy oczyszczacz Philips AC2936/13 – warto kupić?

Philips AC2936/13 w naszej opinii Philips AC2936/13 w skrócie Philips AC2936/13 to oczyszczacz przeznaczony do pomieszczeń o metrażu max. 48 …

2 lutego 2024 · 5 minut czytania

Recenzja Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG. Oczyszczanie i ewaporacyjne nawilżanie, ale czy wydajne?

Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG to pierwszy oczyszczacz powietrza szwedzkiej marki, wyposażony w funkcję nawilżacza. Urządzenie wykorzystuje technologię ewaporacji. Niestety …