Zalety

  • Nawilżacz ewaporacyjny
  • Dobra relacja ceny do wydajności nawilżania
  • Timer

Wady

  • Brak higrostatu
  • Nieresponsywny wyświetlacz, ciężkie w obsłudze przyciski
  • Jednoczęściowa konstrukcja jest trudniejsza do utrzymania w czystość

Beautitec SZK-A420 i Blaupunkt AHE601 to bliźniacze modele sprzedawane pod inną marką. Przyjrzeliśmy się bliżej bardziej znanemu w Polsce Blaupunktowi, w którym minusy (nieporęczna konstrukcja, brak higrostatu, źle działający czujnik wilgotności, topornie reagujący wyświetlacz) zdają się przeważać plusy (elegancki design, duży zbiornik, cicha praca). Jak nawilżacz Blaupunkt/Beautitec wypadł w naszym teście i czy warto go kupić?

Cena Beautitec SZK-A420 (2021-08-02) – niedostępny

Blaupunkt AHE601 (2023-09-21) – 459 zł (sprawdź cenę na Ceneo.pl)

Nawilżanie powietrza

Wykorzystujący technologię ewaporacji, Beautitec SZK-A420/Blaupunkt AHE601 posiada wydajność nawilżania na poziomie 250 ml/h (wg deklaracji producenta). W naszych testach* urządzenie uzyskało nawet nieco wyższą wydajność nawilżania – ok. 260-280 ml/h, a więc plus dla producentów, którzy dotrzymują słowa.

Test wydajności nawilżania Blaupunkt AHE601
Blaupunkt AHE601 i 1-litrowy dzbanek na wodę. Po 2 h testu Blaupunkt zużył ok. 540 ml wody. Źródło: materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Zbiornik na wodę ma pojemność 4l, co pozwala na 16h pracy na najwyższych obrotach. Urządzenie informuje o poziomie wody za pomocą kreseczek na wyświetlaczu, gdzie 4 oznaczają ok. 100% napełnienia zbiornika. Brak wody oznajmiany jest za pomocą czerwonego wskaźnika.

Należy pamiętać o tym, aby po każdym nawilżaniu wylać pozostałe krople ze zbiornika i przepłukać urządzenie. Dodatkowo, np. raz na tydzień, warto odkamienić filtr – włożyć na 15-30 minut do roztworu wody z kwaskiem cytrynowym.

Cena i żywotność filtra wymiennego

Blaupunkt AHE601 filtr nawilżacza

W środku urządzenia znajdziemy dość pojemny filtr ewaporacyjny Blaupunkt ACC057. Niestety nie mDamy na razie informacji o jego żywotności. Materiały producenta Blaupunkt

Cena filtra wymiennego Blaupunkt ACC057 (2023-03-24) – 79 zł (link do Ceneo.pl)


* Blaupunkt AHE601 testował w domu jeden z naszych redaktorów. Urządzenie pracowało przez 2 godziny w dość suchym pokoju o wielkości 9 m2. Test rozpoczął się o godz. 10, a skończył o 12. Startowa wilgotność pomieszczenia wynosiła 42 %, temperatura zaś 24,9 st. C.

Po upływie każdej godziny sprawdzany był poziom wody w zbiorniku – 260 ml po godzinie i kolejne 280 ml po 2 godzinach pracy. Pod koniec testu 2h testu wilgotność w pomieszczeniu podniosła się do 56%. Wzrosła również temperatura (do 25,9 st. C), choć ten wzrost akurat spowodowany był późniejszą porą dnia.


Tryb pracy i eksploatacja

Choć testowany Blaupunkt zaskoczył nas swoją wydajnością, urządzenie jest irytujące w codziennej eksploatacji.

Niedopracowana konstrukcja

Blaupunkt AHE601/Beautitec SZK-A420 posiada przede wszystkim niedopracowaną konstrukcję. Na pierwszy rzut oka urządzenie sprawia wrażenie trwałego i eleganckiego. Czar pryska, kiedy przychodzi do napełniania nawilżacza wodą. Mamy tu bowiem do czynienia z jednoczęściową konstrukcją – nie ma osobnego zbiornika na wodę.

Oto kilka minusów tego rozwiązania:

  • Gdy chcemy wlać wodę, musimy brać pod zlew cały nawilżacz, co jest mało poręczne
  • Wlewając wodę musimy uważać, by nie uszkodzić wiatraka
  • Sam wiatrak jest dość mały – zbyt mały jak na takie urządzenie. Szkoda, gdyż przy zastosowaniu większego wiatraka, można byłoby uzyskać większą wydajność nawilżania.
  • Zbiornik posiada sporo zakamarków i ciężko go umyć

Zauważyliśmy jednak również kilka plusów tej konstrukcji:

  • Czujnik braku wody umieszczony został w podstawie, co jest ciekawym rozwiązaniem
  • Zbiornik na wodę jest pojemny (ma aż 4 litry)
  • W środku znalazł się też pojemny filtr ewaporacyjny

Ciemny, niezbyt responsywny wyświetlacz dotykowy

Blaupunkt AHE601 wyświetlacz
Ikonki przycisków Blaupunkta AHE601 są niewielkie i dość słabo widoczne na ciemnym wyświetlaczu. W dodatku kiepsko reagują na dotyk. Źródło: materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Ikonki przycisków Blaupunkta AHE601 są niewielkie i dość słabo widoczne na ciemnym wyświetlaczu. W dodatku kiepsko reagują na dotyk. Źródło: materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Najbardziej denerwującym elementem okazał się być ciemny wyświetlacz z niewielkimi ikonkami przycisków, których podświetlenie co kilkanaście sekund gaśnie. Obsługa nawilżacza w słabym świetle staje się trudna.

Męczące też są same przyciski, które słabo reagują na dotyk. Czasami wystarczy pojedyncze naciśnięcie, czasem jednak musimy naciskać dany klawisz po kilka razy lub trzymać palec dobre kilka sekund, zanim urządzenie zareaguje.

Bardzo nieprecyzyjny higrometr

Blaupunkt AHE601 higrometr pomiary wilgotności
Różnice we wskazaniach poziomu wilgotności pomiędzy Blaupunktem, a zewnętrznymi higrometrami były dość duże. Źródło: materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Minusem nawilżacza Blaupunkt jest także źle działający czujnik wilgotności, który zawyża odczyty. Urządzenie pokazuje często wartości wyższe nawet o 15-20% od rzeczywistej wilgotności pomieszczenia. Jest to kłopotliwe zwłaszcza, gdy chcemy korzystać z trybu auto. Im wyższe odczyty wilgotności, tym wolniej urządzenie będzie oddawać wodę do pomieszczenia.

Dobra kultura pracy

Pomimo wyżej wymienionych wad, Blaupunkt AHE601 posiada naprawdę przyzwoitą kulturę pracy. Nawilżacz zużywa niewiele prądu i pracuje dość cicho.

Pobór mocy Blaupunkt AHE601

Na najwyższych obrotach sprzęt generuje 45 dB szumu, co nie przeszkadza w żaden sposób w codziennych zajęciach.

Funkcje dodatkowe

Blokada rodzicielska Blaupunkt AHE601
W Blaupunkcie AHE601 znajdziemy jedynie najbardziej podstawowe funkcje. Na plus obecność blokady rodzicielskiej. Źródło: materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Nawilżacze Blaupunkt AHE601/Beautitec SZK-A420 to urządzenia bardzo proste, w których znajdziemy jedynie najbardziej podstawowe funkcje. Brakuje np. higrostatu, który pozwoliłby ustawić docelowy poziom nawilżenia. Z drugiej strony wśród dostępnych ustawień mamy 8-godzinny timer, który pozwala ustawić godzinę wyłączenia się sprzętu. Wyłączy się on również w przypadku przekroczenia 70% wilgotności, tak aby nie doprowadzić do przewilżenia pomieszczeń.

Użytkownicy mogą też wybrać 2 prędkości nawilżania, bądź też skorzystać z trybu automatycznego (jego działanie pozostawia trochę do życzenia ze względu na wadliwy czujnik).

Wygląd

Blaupunkt AHE601 w salonie
Blaupunkt AHE601 posiada charakterystyczną bryłę w formie walca. Górna część obudowy to umieszczony centralnie wyświetlacz oraz zdejmowana kratka wylotowa. Źródło: materiały własne Ranking-oczyszczaczy.pl

Nawilżacz ewaporacyjny Beuatitec SZK-A420 posiada elegancki, nowoczesny design. Na wyświetlaczu znajdziemy 4 przyciski, odpowiadające za następujące funkcje: timer, tryb nocnyhigrostat oraz włącznik/wyłącznik.

Niezbyt duże wymiary (26 x 26 x 35.6 cm) i niewielka waga (3 kg) ułatwiają przemieszczanie urządzenia.

Parametry techniczne nawilżacza powietrza Beautitec SZK-A420

MarkaBeautitec
ModelSZK-A420
Cenaniedostępny
Rodzaj nawilżaczaEwaporacyjny
Maksymalna wydajność (ml/h)250
Pojemność zbiornika na wodę (l)4,2
Ilość prędkości2
Funkcjetimer
Głośność (dB)45
Moc (W)18 (producent), 21,2 (pomiary)
Elementy wymiennefiltr ewaporacyjny – ok. 79 zł, b.d. o żywotności
Gwarancja2 lata

Czy warto kupić nawilżacz powietrza Beautitec SZK-A420 /Blaupunkt AHE601?

Beautitec SZK-A420 i Blaupunkt AHE601 mogłyby być ciekawymi nawilżaczami ewaporacyjnymi. Oferują dobrą relację ceny do wydajności nawilżania. Popełniono jednak kilka irytujących błędów konstrukcyjnych, które utrudniają codzienną eksploatację. Brakuje przydatnych funkcji jak chociażby higrostatu, większej liczby poziomów prędkości czy WiFi. Z drugiej strony na plus należy zaliczyć cichą pracę i niskie zużycie prądu.

Zobacz inne nawilżacze Beautitec:

  • Beautitec SZK-A500 – nawilżacz ultradźwiękowy generujący mgiełkę. Przeznaczony do 42 m², w atrakcyjnej cenie (poniżej 200 zł). Czy warto? Model recenzowany, czyli Beautitec SZK-A420, będzie lepszym wyborem (nawilżacz ewaporacyjny)

Jeśli chcesz poczytać o różnicach w rodzajach nawilżaczy -> Nawilżacz ultradźwiękowy i ewaporacyjny – wady i zalety.

Zobacz ranking nawilżaczy i sprawdź, który model jest najbardziej opłacalny

» Zobacz ranking nawilżaczy powietrza

Galeria zdjęć Beautitec SZK-A420 / Blaupunkt AHE601

Cena Beautitec SZK-A420 / Blaupunkt AHE601

Beautitec SZK-A420 (2021-08-02) – niedostępny

Blaupunkt AHE601 (2023-09-21) – 459 zł (sprawdź cenę na Ceneo.pl)

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje nawilżaczy powietrza

8 lutego 2024 · 7 minut czytania

Jak grzyby po deszczu? Czy warto kupić nawilżacze ultradźwiękowe z Temu, Allegro?

Widzisz nawilżacz powietrza „grzybek” i zastanawiasz się, co to jest i czy faktycznie działa? Od pewnego czasu media społecznościowe i …

18 stycznia 2024 · 16 minut czytania

Nawilżacz powietrza z Biedronki – Ranking. Co warto wybrać?

Biedronka idzie w ślady Lidla i coraz mocniej wkracza w asortyment wyposażenia domu. Na stronie Biedronka Home możemy znaleźć aż …

12 stycznia 2024 · 5 minut czytania

Nawilżacz powietrza z Biedronki – ultradźwiękowy Blaupunkt AHA501. Warto kupić?

Zalety i wady Najważniejsze cechy Początek stycznia przyniósł ciekawą promocję w sieci sklepów Biedronka. Za 179 zł możemy stać się …

22 grudnia 2023 · 10 minut czytania

Nawilżacz ewaporacyjny Klarta Humea Grande – większy, wydajniejszy, bardziej opłacalny

Klarta Humea Grande w naszej opinii Jeśli po przeczytaniu recenzji zdecydujesz się na zakup nawilżacza powietrza Klarta, prosimy, skorzystaj z …

3 listopada 2023 · 6 minut czytania

Vestfrost VP-H2I20WH – modułowy nawilżacz do oczyszczacza. Warto kupić oddzielnie?

Vestfrost VP-H2I20WH- najważniejsze cechy Vestfrost VP-H2I20WH w naszej opinii Od przybytku głowa boli Nawilżacz powietrza Vestfrost VP-H2I20WH to ciekawa konstrukcja, …