Biedronka idzie w ślady Lidla i coraz mocniej wkracza w asortyment wyposażenia domu. Na stronie Biedronka Home możemy znaleźć aż 10 różnych nawilżaczy powietrza, z czego wszystkie stanowią niestety modele ultradźwiękowe. Dlaczego niestety? I co oferują poszczególne nawilżacze z Biedronki?

Nawilżacz ultradźwiękowy – jak działa? Dlaczego warto uważać?

Zalety: Niska cena zakupu, design i olejki eteryczne

Nawilżacze ultradźwiękowe od lat kuszą klientów przede wszystkim niską ceną oraz niebanalnym designem. Na ich korzyść przemawiają również niewielkie rozmiary, nierzadko możliwość aromaterapii oraz przede wszystkim „mgiełka” jako widoczny efekt, że urządzenie działa. Na plus należy również podkreślić cichą i z reguły dość energooszczędną pracę.

Wady: Tani zakup = droga eksploatacja + podrażnienia układu oddechowego i mokry pył na meblach.

Niska cena zakupu niestety równoważona jest dość szybko wysokimi kosztami eksploatacji. Efektowna mgiełka to nic innego jak pył wapienny – cząsteczki minerałów, które wytrącają się z wody pod wpływem rozbijania jej przez ultradźwięki. Cząsteczki te, zważywszy na swój mikroskopijny rozmiar, przedostają się z łatwością do naszych dróg oddechowych, powodując u wielu użytkowników podrażnienia gardła i nosa – chrypę, potrzebę „odchrząkiwania”, kaszel czy katar.

Sprawy nie rozwiązują wcale proponowane przez wiele osób olejki eteryczne, a jedynie zastąpienie wody kranowej destylowaną lub demineralizowaną. W obydwu przypadkach litr takiej wody kosztuje kilkadziesiąt razy więcej niż litr wody z kranu. Można próbować filtrować wodę kranową za pomocą filtrów typu Brita lub wkładów ceramicznych do nawilżaczy ultradźwiękowych. Zmniejszą one poziom pyłków, jednak nie zredukują ich ilości całkowicie.

mgiełka nawilżacza ultradźwiękowego

Przykład mgiełki generowanej przez ultradźwiękowy nawilżacz Götze & Jensen AH201KG w naszym biurze. Materiały własne Ranking-Oczyszczaczy.pl

Kolejnym minusem jest pozostawiania smug na meblach czy podłodze wskutek osiadania na nich mokrego pyłu. Długo nieścierany może z kolei skutkować wybrzuszeniami i odkształceniami na powierzchni. Niektórzy użytkownicy obawiają się też o reakcję swoich zwierząt domowych na wyjątkowo wysokie tony dźwięków – badania potwierdzają, że tylko niewielki odsetek reaguje rozdrażnieniem lub strachem.. Dla większości zwierząt ultradźwięki pozostają obojętne.

Nawilżacze powietrza z Biedronki – przegląd modeli. Co kupić?

Home.Biedronka.pl oferuje 12 nawilżaczy ultradźwiękowych (de facto 10, gdyż modele Noveen UH101 oraz Noveen UH115 dostępny jest w 2 kolorach). Ciężko o urządzenie, które moglibyśmy polecić z czystym sumieniem. Najlepsze wrażenie robią:

  1. Noveen UH1800 X-LINE
  2. Blaupunkt AHS601
  3. Noveen UH550

Nawilżacze powietrza z Biedronki (od najtańszego do najdroższego)

Najtańszy mini nawilżacz Noveen MUH242, o znikomej wydajności i bardzo skromnej pojemności, dostępny jest już dostępny za 49 zł. Najdroższy zaś Blaupunkt AHS601 kosztuje 349 zł, oferując wydajność 350 ml/h (a więc więcej niż całkowita pojemność Noveen MUH202) i przyzwoity 4,5-litrowy zbiornik na wodę.

1. Noveen MUH242 – 49 zł

 

Noveen MUH202 przod
Ultradźwiękowy nawilżacza powietrza Noveen MUH242. Źródło: Materiały producenta Noveen

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Niska cena

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Bardzo mała wydajność nawilżania
  • Malutki zbiornik na wodę
  • Brak higrometru i higrostatu – brak jakiejkolwiek kontroli nad nawilżaniem
  • Brak regulacji prędkości

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżacza Noveen MUH242:

MarkaNoveen
ModelMUH242
Cena49 zł
Wydajność nawilżania30-50 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia4 m²
Pojemność zbiornika na wodę280 ml
Głośnośćb.d.
Pobór mocy2 W
Tryby pracy2 – ciągły i pulscacyjny
Wymiary7,9 x 7,9 x 13,4 cm
Waga0,215 kg
Gwarancjab.d.

Ze względu na swą symboliczną wydajność nawilżania i malutki zbiornik na wodę – bardziej gadżet niż nawilżacz. Noveen MUH242 kosztuje bardzo niewiele (zaledwie 49 zł), oferując przy tym ładny wygląd i kompaktowe rozmiary. Wygodne jest też jest jego podłączanie poprzez port USB. Na tym jednak zalety się kończą. O ile może jeszcze sprawdzić się w samochodzie (tak jak proponuje to producent), o tyle jako nawilżacz powietrza na biurko czy do sypialni będzie zdecydowanie zbyt słaby – chyba, że nasz pokój ma 3-4 m².

W ofercie biedronki dostępny jest jedynie nawilżacz powietrza Noveen MUH242 (kolor różowy). Na stronie Noveen znajdziemy jeszcze MUH240 (nawilżacz w kolorze białym).

Cena Noveen MUH242 (2024-01-14) – 49 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl)

Cena Noveen MUH240 (2024-01-14) – 49 zł (sprawdź cenę na Noveen.pl)

2. Noveen MUH261 – 59 zł

Noveen MUH261 przod
Ultradźwiękowy nawilżacza powietrza Noveen MUH261. Źródło: Materiały producenta Noveen.

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Niska cena
  • Jonizacja powietrza

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Bardzo mała wydajność nawilżania
  • Niewielka pojemność zbiornika na wodę
  • Brak higrometru i higrostatu – brak jakiejkolwiek kontroli nad nawilżaniem
  • Brak regulacji prędkości

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżacza Noveen MUH261:

MarkaNoveen
ModelMUH261
Cena59 zł
Wydajność nawilżania30-50 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia4 m²
Pojemność zbiornika na wodę360 ml
Głośnośćb.d.
Pobór mocy2,25 W
Tryby pracy2 – ciągły i pulscacyjny
Wymiary7,8 x 7,8 x 14,5 cm
Waga0,225 kg
Gwarancja2 lata

Kolejny ultradźwiękowy nawilżacz powietrza firmy Noveen, tym razem o nieco większej pojemności. 350 ml to jednak wciąż niewiele. W odróżnieniu od mniejszego modelu, Noveen MUH261 wyposażony jest w ostrzowy jonizator powietrza. Analogicznie może być natomiast ładowany przez port USB. Noveen MUH261 jest raczej propozycją do samochodu czy garderoby aniżeli normalnej wielkości pomieszczenia.

Urządzenie dostępne jest w jednym, jasnoniebieskim kolorze i kosztuje 59 zł zarówno w sklepie internetowym Biedronka, jak i na stronie producenta Noveen.

Cena Noveen MUH261 (2024-01-15) – 59 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl)

3. Noveen UH101 (Blue) i UH102 (Green) – 89 zł

Noveen UH101 czy Noveen UH102
Nawilżacze powietrza Noveen UH101 (niebieski) i UH102 (zielony). Źródło: Materiały producenta Noveen.

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Niska cena
  • Możliwość zmiany prędkości i kierunku nawilżania
  • Automatyczne wył. w przypadku braku wody
  • Aromaterapia

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Niewielka pojemność zbiornika na wodę

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżaczy Noveen UH101 i Noveen UH102:

MarkaNoveen
ModelUH101 / UH102
Cena89 zł / 89 zł
Wydajność nawilżania280 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia35 m²
Pojemność zbiornika na wodę2,2 l
Głośnośćb.d.
Pobór mocy20 W
Tryby pracyRegulacja prędkości i aromaterapia
Wymiary15 x 15 x 28,5 cm
Waga0,7 kg
Gwarancja2 lata

Niedrogie nawilżacze powietrza o niezłej jak na tę cenę wydajnośći nawilżania (280 ml/) i przyzwoitej pojemności zbiorniku na wodę (2,2 l). Wśród bardzo podstawowego zakresu funkcji znalazła się regulacja prędkości i aromaterapia. Zaletą jest automatyczne wyłączenie się urządzenia w przypadku braku wody.

Minusy to przede wszystkim dość ubogi zakres funkcji, zwłaszcza brak wskaźnika aktualnego poziomu wilgotności czy higrostatu, który pozwoliłby ustawić docelowy poziom nawilżenia, który chcemy osiągnąć. Bez jakiegoś własnego, zewnętrznego wilgotnościomierza, nie polecamy takiego niekontrolowanego nawilżania.

Cena Noveen UH101 Blue (2024-01-15) – 89 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl)

Cena Noveen UH102 Green (2024-01-15) – 89 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl)

4. Noveen UH115 (White) i UH116 (Mint) – 109zł

Noveen UH115 i UH116 zestawienie
Nawilżacze powietrza Noveen UH115 (biały) (niebieski) i UH116 (miętowy). Źródło: Materiały producenta Noveen.

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Niska cena
  • Możliwość zmiany prędkości nawilżania
  • Automatyczne wył. w przypadku braku wody
  • Aromaterapia

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Dość wysokie zużycie prądu

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżaczy Noveen UH115 i Noveen UH116:

MarkaNoveen
ModelUH115 / UH116
Cena109 zł / 109 zł
Wydajność nawilżania360 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia45 m²
Pojemność zbiornika na wodę3,5 l
Głośnośćb.d.
Pobór mocy24 W
Tryby pracyRegulacja prędkości i aromaterapia
Wymiary18 x 18 x 31 cm
Waga0,9 kg
Gwarancja2 lata

Noveen UH115 i UH116 to kolejny nieco większy nawilżacz ultradźwiękowy. Zmianie na plus uległa nie tylko wydajność nawilżania (350 ml/h), ale też pojemność zbiornika na wodę, która wynosi teraz 3,5 l. O ile w urządzeniu znalazło się pokrętło do regulacji intensywności mgiełki, o tyle próżno szukać higrostatu czy chociażby higrometru, który wskazywałby aktualny poziom wilgotności wokół urządzenia. Absolutnie nie polecamy takiego nawilżania bez kontroli, gdyż przewilżone powietrze powoduje też rozwój zarodników pleśni i grzybów. Może też przyczyniać się do rozklejania się i powstawania wybrzuszeń na powierzchni pobliskich mebli.

Co ciekawe – na stronie sklepu Biedronka Home nawilżacze Noveen UH115 i UH116 dostępne są o 10 zł drożej aniżeli w niektórych elektromarketach.

Cena Noveen UH115 White (2024-01-16) – 109 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl

Cena Noveen UH116 Mint (2024-01-16) – 109 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl)

5. MPM MNP-03 – 139 zł

Nawilżacz MPM MNP-03 przód
Nawilżacz powietrza MPM MNP-03 widziany od przodu i boku. Źródło: Materiały producenta MPM.

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Niska cena
  • Możliwość regulacji intensywności i kierunku nawilżania
  • Wskaźnik braku wody i automatyczne wył. sprzętu
  • Aromaterapia

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Dość wysokie zużycie prądu
  • Brak higrometru i higrostatu

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżacza MPM MNP-03:

MarkaMPM
ModelMNP-03
Cena139
Wydajność nawilżania300 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia38 m²
Pojemność zbiornika na wodę5 l
Głośnośćb.d.
Pobór mocy25 W
Tryby pracyRegulacja prędkości i aromaterapia
Wymiary20 x 20 x 33 cm
Waga1,41 kg
Gwarancja2 lata

MPM MNP-03 zaskakuje przede wszystkim pojemnością zbiornika na wodę. Pojemnik ten mieści 5 litrów, to kolejny nieco większy nawilżacz ultradźwiękowy. Zmianie na plus uległa nie tylko wydajność nawilżania (350 ml/h), ale też pojemność zbiornika na wodę, która wynosi teraz 3,5 l.

O ile w urządzeniu znalazło się pokrętło do regulacji intensywności mgiełki, o tyle próżno szukać higrostatu czy chociażby higrometru, który wskazywałby aktualny poziom wilgotności wokół urządzenia. Absolutnie nie polecamy takiego nawilżania bez kontroli, gdyż przewilżone powietrze powoduje też rozwój zarodników pleśni i grzybów. Może też przyczyniać się do rozklejania się i powstawania wybrzuszeń na powierzchni pobliskich mebli. W sklepie internetowym Biedronki MPM MNP-03 kosztuje obecnie 139 zł.

Cena MPM MNP-03 (2024-01-16) – 139 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl

6. NOVEEN UH550 – 169 zł

Noveen UH550 przód nawilżacz ultradźwiękowy
Nawilżacz ultradźwiękowy Noveen UH550. Źródło: Materiały producenta Noveen.

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Niska cena
  • Przyzwoitej wielkości zbiornik na wodę
  • Ekran LCD ze wskaźnikiem wilgotności (higrometr)
  • Tryb sleep

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Brak aromaterapii
  • Brak higrostatu
  • Mgiełka wydobywająca się z nawilżacza zafałszowuje odczyty wilgotności

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżacza Noveen UH550:

MarkaNoveen
ModelUH550
Cena169
Wydajność nawilżania300 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia38 m²
Pojemność zbiornika na wodę4,5 l
Głośnośćb.d.
Pobór mocy28 W
Tryby pracy12-godzinny timer, regulacja intensywności mgiełki
Wymiary22,8 x 22,8 x 29,3 cm
Waga1,28 kg
Gwarancja2 lata

Noveen UH550 to 4,5-litrowy nawilżacz ultradźwiękowy, w którym pojawia się wreszcie higrometr. Cyfrowy wskaźnik wilgotności na wyświetlaczu LCD to zdecydowanie przydatne udodognienie. Pochwalić można też spory zbiornik na wodę i niezłą wydajność (300 ml/h).

Niestety na tym koniec zalet, gdyż podobnie jak w innych modelach ultradźwiękowych – wskazania poziomu wilgotności na wyświetlaczu są tutaj dość odrealnione. Zafałszowane dane wynikają tu z prostego faktu oddziaływania ultradźwiękowej mgiełki na czujnik wilgotności. Dobrze, że mamy regulację prędkości nawilżania, brakuje natomiast trochę higrostatu.

W sklepie Biedronka Home Noveen UH550 dostępny jest w cenie 169 zł.

Cena Noveen UH550 (2024-01-16) – 169 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl

7. NOVEEN UH1800 X-LINE – 169 zł

Noveen UH1800 X-LINE przód
Nawilżacz ultradźwiękowy Noveen UH1800 X-Line. Źródło: Materiały producenta Noveen.

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Najlepszy stosunek ceny do parametrów
  • Duży zbiornik na wodę
  • Tryb auto
  • Jonizacja plazmowa

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Brak aromaterapii
  • Bardzo duży pobór mocy
  • Mgiełka wydobywająca się z nawilżacza zafałszowuje odczyty wilgotności

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżacza Noveen UH1800 X-LINE:

MarkaNoveen
ModelUH1800 X-LINE
Cena169
Wydajność nawilżania300 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia38 m²
Pojemność zbiornika na wodę4,5 l
Głośnośćb.d.
Pobór mocy30-110 W
Tryby pracy3 poziomy prędkości, tryb auto, jonizacja plazmowa
Wymiary23,6 x 21,3 x 30 cm
Waga1,8 kg
Gwarancja2 lata

UH1800 X-LINE to chyba najlepszy nawilżacz ultradźwiękowy w Biedronce w relacji cena-możliwości. Wyróżnia się przede wszystkim plazmową jonizacją, co jest rzadkością w tej klasie urządzeń. Na plus wyróżniamy też higrostat oraz higrometr. Ułatwia to z pewnością względną kontrolę nad poziomem nawilżenia otoczenia. Celowo jednak piszę o „względnej” kontroli, gdyż odczyty z czujnika wilgotności zaburzone są przez mgiełkę ulatniającą się ze zbiornika.

Oprócz zafałszowanych odczytów należy również wspomnieć o niebywałym zużyciu prądu, które wg producenta może sięgać aż 110 W. Przyćmiewa to trochę inne potencjalne zalety, jak np. duży zbiornik na wodę (4,5 l) czy teoretycznie niezłą wydajność nawilżania (300 ml/h)

W Biedronka Home Noveen UH1800 X-LINE znajdziemy za 169 zł.

Cena Noveen UH1800 XLINE (2024-01-16) – 169 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl

8. Blaupunkt AHA501 – 279 zł

Blaupunkt AHA501 przód nawilżacza ultradźwiękowego
Nawilżacz ultradźwiękowy Blaupunkt AHA501. Źródło: Materiały producenta Blaupunkt.

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Duży zbiornik na wodę
  • Aromaterapia

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Brak wskaźnika poziomu wody
  • Brak higrometru i higrostatu, które w cenie mogłyby już być standardem

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżacza Blaupunkt AHA501:

MarkaBlaupunkt
ModelAHA501
Cena269
Wydajność nawilżania240 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia30 m²
Pojemność zbiornika na wodę4 l
Głośność40 dB
Pobór mocy24 W
Tryby pracy2 poziomy intensywności nawilżania, 3 poziomy aromaterapii
Wymiary23,2 x 20,5 x 30,9 cm
Waga1,76 kg
Gwarancja2 lata

Reklamowany jako nawilżacz powietrza z dyfuzorem zapachów Blaupunkt AHA501 (link do recenzji) to propozycja bardziej znanego i renomowanego producenta. Jeżeli jednak odrzucimy popularność marki, to pod względem samych parametrów urządzenie specjalnie niczym się nie wyróżnia, a wręcz odstaje od tańszych Noveen UH1800 X-LINE czy Noveen UH550. Nie ma tutaj jonizacji, nie ma higrostatu czy trybu auto.

Blaupunkt AHA501 ma za to dozownik zapachów. Intensywność aromaterapii możemy regulować w 3 poziomach. Dość wygodnie rozwiązano też uzupełnianie wody, jak i olejków eterycznych

W HomeBiedronka.pl Blaupunkt AHA501 kosztuje obecnie 269 zł – o kilkanaście złotych drożej niż na Ceneo.pl Niekiedy urządzenie można też jednak spotkać w tygodniowych promocjach sklepu.

Cena Blaupunkt AHE601 (2024-01-18) – 257 zł (sprawdź cenę na Ceneo.pl)

Cena Blaupunkt AHA501 (2024-01-12) – 269 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka,pl)

9. Tesla Smart Humidifier Wi-Fi (TSLACPRO4)

Tesla Smart Humidifier nawilzacz ultradźwiękowy
Nawilżacz ultradźwiękowy Tesla Smart Humidifier. Źródło: Materiały producenta

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Wi-Fi i sterowanie mobilne
  • Możliwość tworzenia własnych reguł pracy w aplikacji
  • Kompaktowe rozmiary

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Mały zbiornik na wodę
  • Brak higrometru i higrostatu, które w cenie mogłyby już być standardem

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżacza Tesla Smart Humidifier Wi-Fi:

MarkaTesla Smart
ModelHumidifier Wi-Fi (TSLACPRO4)
Cena329
Wydajność nawilżaniab.d.
Zalecana maks. powierzchnia30 m²
Pojemność zbiornika na wodę2,2 l
Głośność<35 dB
Pobór mocy21 W
Tryby pracy3 poziomy intensywności nawilżania
Wymiary25 x 11,7 x 21,8 cm
Waga1,42 kg
Gwarancja2 lata

Tesla Smart Humidifier Wi-Fi TSLACPRO4 to mały nawilżacz o niewielkiej pojemności – 2,2 litra. Niestety nie udało nam się znaleźć żadnych informacji o deklarowanej wydajności nawilżania urządzenia. Z najważniejszych zalet należy wymienić aplikację Tesla Smart, współpracującą z Asystentem Google oraz Amazon Alexa i pozwala tworzyć własne reguły pracy. Do dyspozycji mamy też 3 poziomy nawilżania powietrza.

Na tym koniec zalet, gdyż urządzenie rozczarowuje brakiem higrostatu, czy nawet higrometru. Nie ma również dozownika zapachów czy jonizatora powietrza, co nie wyklucza z drugiej strony dość wysokiej ceny

W sklepie HomeBiedronka.pl urządzenie kosztuje obecnie 329 zł. Tymczasem zainteresowanym polecamy odwiedzenie Ceneo, gdzie okazuje się, że nawilżacz ten można znaleźć aż 70 zł taniej.

Cena Tesla Smart Humidifier Wi-Fi (2024-01-18) – 259 zł (sprawdź najniższą cenę na Ceneo.pl)

Cena Tesla Smart Humidifier Wi-Fi (2024-01-18) – 329 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl)

10. Blaupunkt AHS601

Blaupunkt AHS601
Nawilżacz ultradźwiękowy Blaupunkt AHS601. Źródło: Materiały producenta Blaupunkt

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

ZALETY
  • Higrostat i higrometr
  • Jonizator ostrzowy
  • Aromaterapia
  • Obecność trybu auto i nocnego

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

WADY
  • Nawilżacz ultradźwiękowy
  • Mgiełka opadająca na wilgotnościomierz zafałszowuje odczyty

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Parametry techniczne nawilżacza Blaupunkt AHS601

MarkaBlaupunkt
ModelAHS601
Cena349
Wydajność nawilżania350 ml/h
Zalecana maks. powierzchnia30 m²
Pojemność zbiornika na wodę4,5 l
Głośność<35 dB
Pobór mocy25 W
Tryby pracy3 poziomy intensywności nawilżania, jonizator ostrzowy, aromaterapia, tryb auto, tryb sleep
Wymiary22 x 15 x 35,7 cm
Waga2,1 kg
Gwarancja2 lata

Największy i najdroższy spośród oferowanych nawilżaczy ultradźwiękowych w Biedronce. Posiada on 4,5-litrowy zbiornik na wodę oraz 350 ml/h wydajności nawilżania. Oprócz tego użytkownicy mogą liczyć chociażby na Arometrapię oraz jonizator ostrzowy (nieco słabszy, generujący mniej trwałe jony aniżeli plazmowy).

Na plus należy podkreślić sporą ilość funkcji. Wśród trybów pracy znajdziemy manualną regulację intensywności mgiełki, ale też tryb auto i tryb nocny. Jest też higrostat i higrometr. Wszystkim możemy zarządzać z poziomu panelu wyświetlacza lub pilota do zdalnego sterowania. Minusem ultradźwiękowa konstrukcja, która nie tylko podrażnia drogi oddechowe, czy oddziałuje na pobliskie meble, ale też zakłamuje odczyty czujnika wilgotności powietrza. Dlatego też informacjom na wyświetlaczu nie należy zbytnio ufać.

Co ciekawe, Blaupunkt AHS601 w sklepie internetowym jest o 30 zł droższy niż chociażby w Media Expert. Dlatego też najniższą cenę warto sprawdzić również na Ceneo.pl

Cena Blaupunkt AHS601 – 319 zł (sprawdź najlepszą ofertę na Ceneo.pl)

Cena Blaupunkt AHS601 (2024-01-18) – 349 zł (sprawdź cenę na Home.Biedronka.pl)

Podsumowanie – czy warto kupić nawilżacz ultradźwiękowy z Biedronki?

Naszym zdaniem nie. Urządzenie te należą do grupy ultradźwiękowych, co przekłada się na:

  • droższą eksploatację (konieczność stosowania wody destylowanej lub demineralizowanej, by uniknąć drażliwego pyłu),
  • potencjalne szkodliwe skutki dla zdrowia (podrażnienia dróg oddechowych),
  • mokry, biały pył na meblach czy panelach podłogowych

Więcej o nawilżaczach ultradźwiękowych piszemy w artykule: Nawilżacz ewaporacyjny, parowy i ultradźwiękowy. Ranking i opinie

Zobacz też nasz ranking nawilżaczy ewaporacyjnych >

zobacz ranking nawilżaczy powietrza

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Porady

· 7 minut czytania

Co pyli w marcu?

Marzec to początek kalendarzowej wiosny, czyli pory roku lubianej, lecz dość uciążliwej dla alergików. W tym miesiącu kwitną drzewa i …

· 10 minut czytania

Certyfikaty i atesty dla oczyszczaczy powietrza – o czym naprawdę świadczą i czy są niezbędne?

Certyfikaty dla wielu producentów są przeważającym argumentem świadczącym o wyższości ich sprzętu nad innymi markami. Część certyfikatów i atestów dotyczy …

· 5 minut czytania

Nawilżacz parowy

Nawilżacze parowe nie bez powodu nie cieszą się dużą popularnością. Co prawda mają swoje zalety, lecz mogą stanowić zagrożenie i nie …

· 7 minut czytania

Jak grzyby po deszczu? Czy warto kupić nawilżacze ultradźwiękowe z Temu, Allegro?

Widzisz nawilżacz powietrza „grzybek” i zastanawiasz się, co to jest i czy faktycznie działa? Od pewnego czasu media społecznościowe i …

· 9 minut czytania

Oczyszczacz powietrza z aplikacją mobilną

Witaj na Rankingu Oczyszczaczy! Od 2018 roku przetestowaliśmy kilkadziesiąt oczyszczaczy powietrza z aplikacją. Ocenialiśmy ich możliwości, wygodę obsługi, ale też …