Fral SuperCool FSC14.2 to nowa wersja wyjątkowo mocnego klimatyzatora przenośnego SuperCool FSC14.1. Nowy model wyposażony został w funkcję oscylacji zimnego powietrza, dotykowy panel sterowania oraz w nowy ekologiczny czynnik chłodniczy R290. Czy warto wybrać nowy model? Zwłaszcza, że cena urządzenia nie jest niska i w zależności od wersji wynosi od 2990 do 3590 zł. 

Najdroższy Fral SuperCool FSC14.2SC to największy i najbardziej zaawansowany wariant, który posiada dodatkowe plenum (adapter) gorącego i zimnego powietrza, które zwiększają efektywność chłodzenia i ogrzewania aż do 60% (o 30% więcej niż w przypadku standardowego klimatyzatora dwururowego).

Cena Fral SuperCool FSC14.2 Gray – 2990 zł (2023-08-24) – 2990 zł (link do Ceneo.pl)

Cena Fral SuperCool FSC14.2 Black – 2990 zł (2023-08-24) – 2990 zł (chwilowo trudno dostępny)

Cena Fral SuperCool FSC14.2 Wi-Fi Gray (2023-10-06) – 3190 zł (link do Ceneo.pl)

Cena Fral SuperCool FSC14.2 Wi-Fi Black (2023-08-24) – 3190 zł (link do Ceneo.pl)

Cena Fral SuperCool FSC14.2SC (2023-08-24) – 3590 zł (link do Ceneo.pl)

Fral SuperCool FSC14.2 w naszej opinii. Zalety i wady

Zalety

  • Możliwość ustawienia na zewnątrz (np. na balkonie)
  • Wysoka moc chłodnicza
  • Duży przepływ powietrza
  • Możliwość wybrania modeli z Wi-Fi
  • Dwie wersje kolorystyczne

Wady

  • Wysoka cena

Czy warto kupić klimatyzator Fral SuperCool FSC14.2?

Klimatyzator pokojowy Fral SuperCool FSC 14 to ciekawe urządzenie, na które powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby poszukujące sprzętu skutecznego w dużych pomieszczeniach, zwłaszcza z balkonem. Sprawdzi się on w pokojach o powierzchni do 40 m². Wysoka wydajność jest tu połączona z innymi zaletami, dzięki którym sprzęt jest wygodny w obsłudze. Barierą może być wysoka cena.


Jeśli szukasz tańszego i równie mocnego urządzenia sprawdź ranking klimatyzatorów przenośnych na ten sezon, który przygotowała nasza redakcja:

⏵Zobacz ranking klimatyzatorów


Chłodzenie i ogrzewanie powietrza

Moc chłodnicza klimatyzatora Fral SuperCool FSC 14.2 wynosi 4 kW, tak więc można powiedzieć, że jest to jedno z najwydajniejszych urządzeń przenośnych dostępnych w Polsce. Wysoki przepływ powietrza (480 m³/h) sprawia, że sprzęt jest w stanie chłodzić oraz ogrzewać i osuszać powietrze.

Fral SuperCool FSC14.2 może bowiem nie tylko chłodzić, ale również ogrzewać pomieszczenia. Jego moc grzewcza jest równa mocy chłodniczej, co oznacza możliwość efektywnej pracy w dużych pomieszczeniach, do ok. 45 m². Istotną zmianą jest wprowadzenie nowego, bardziej ekologicznego czynnika chłodniczego – opartego na propanie R290.

Tryb pracy i eksploatacja klimatyzatora Fral SuperCool FSC 14.2

Cechą odróżniającą Fral SuperCool FSC 14.2 od innych przenośnych klimatyzatorów powietrza jest większa dowolność w zakresie sposobu montażu urządzenia. Jako jeden z nielicznych klimatyzatorów przenośnych, Fral SuperCool FSC14.2 może być ustawiony w pomieszczeniu, jak i na zewnątrz. Rurę wyrzutową możemy bowiem podłączyć zarówno z tyłu, jak i z przodu urządzenia.

Fral SuperCool FSC14.2SC rury wyrzutowe

Fral SuperCoolFSC14.2 z propozycjami podłączenia rury wylotowej z przodu i z tyłu urządzenia. Materiały producenta Fral.

W tym drugim rozwiązaniu, klimatyzator przenośny Fral podłączony np. na balkonie, będzie pobierał powietrze spoza budynku i po wychłodzeniu, przekazywał je rurą do wnętrza. Dzięki temu pozbędziemy się problemu uciążliwego hałasu, jak również podciśnienia, co zwiększy efektywność o ok. 30%.

Fral SuperCool FSC14.2SC z dodatkowym plenum

Fral SuperCool FSC14.2SC z podłączonym dodatkowym plenum. Grafika ilustrująca możliwość podłączenia wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku. Materiały producenta Fral.

Dodatkowe zwiększenie efektywności jest możliwe, gdy wybierzemy wersję FSC14.2SC. Model ten wyposażony jest w plenum, posiadając dodatkowy adapter wlotowy zimnego i gorącego obiegu powietrza. To z kolei pozwala podnieść efektywność o kolejne 30%. Naturalnie zwiększa się też przepływ powietrza, który osiąga tu max. 550 m³/h.

Istotną zmianą zmodernizowanej wersji klimatyzatora Fral jest zmniejszony pobór mocy, który wynosi teraz odpowiednio 1,53 i 1,29 kW w przypadku mocy chłodniczej oraz grzewczej. Przekłada się to na większą efektywność EER i COP, która obecnie wynosi 2,67 oraz 3,14.

Tryby pracy

Klimatyzator Fral SuperCool FSC14.2 jest w stanie pracować w trzech prędkościach. W trybie chłodzenia możemy regulować temperaturę w zakresie od 17 do 30 st. C. Natomiast w trybie ogrzewania – od 15 do 25 stopni.

Fral SuperCool FSC14.2 panel sterowania

Panel sterowania na górnej obudowie klimatyzatora przenośnego Fral SuperCool FSC14.2. Materiały producenta Fral

Sterowanie klimatyzatorem odbywa się poprzez panel z wyświetlaczem LCD albo pilotem. Producent przewidział też możliwość dokupienia modułu WiFi, a co za tym idzie kontrolowanie pracy urządzenia za pośrednictwem aplikacji mobilnej.

Dodatkowe funkcje

Warto zwrócić również na dodatkowe funkcje, np. timer, który pozwala zaplanować moment uruchomienia oraz zakończenia pracy oraz specjalny tryb sleep, w którym po osiągnięciu docelowej temperatury (chłodniejszej), ta zostaje podwyższona o 1 st. C po pierwszej godzinie i kolejny jeden po upływie następnej.

Wygląd

Fral SuperCool FSC14.2 z przodu i z bokuPrzenośny klimatyzator Fral SuperCool FSC 14.2 występuje w 2 wariantach kolorystycznych:

  • Fral SuperCool FSC14.2 Gray
  • oraz Fral SuperCool FSC14.2 Black

Elementem stałym jest biały kolor obudowy, który łączy się z czarnymi lub szarymi bokami. Całość konstrukcji ma wymiary 76 x 30 x 55 cm.

Parametry techniczne klimatyzatora przenośnego Fral SuperCool FSC14.2

Marka i modelFral SuperCool FSC14.2 / SuperCool FSC14.2 WiFi / SuperCool FSC14.2SC
Cena2990 / 3190 / 3590 zł
Moc chłodnicza4,0 kW
Przepływ powietrza480-550 m³/h
Rekomendowana powierzchnia*40 m²
Zakres temperatur17-30 °C w trybie chłodzenia, 15-25 °C w trybie grzania
Liczba prędkości wentylatora3
Rodzaj czynnika chłodzącegoR290
Głośność48-54 dB
Pobór mocy1530 W / 1290 W
Klasa energetycznaA/A++
Długość i średnica przewodu odprowadzającego150 x 15 cm
Waga30,5 kg

* Przyjmujemy, że na każde 10 m² powinno przypadać minimum 1 kW mocy chłodniczej i zakładamy, iż pomieszczenie ma standardową wysokość 2,7 m.

Galeria zdjęć Fral SuperCool FSC14.2

Zobacz nasz artykuł „Jak wybrać dobry klimatyzator przenośny?”. Porównaj popularne modele klimatyzatorów i sprawdź, które urządzenie najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje klimatyzatorów powietrza

12 czerwca 2024 · 3 minuty czytania

Klimatyzator przenośny Klarstein Kraftwerk Smart 10K. Ładny, ale czy dobry?

⏵Zobacz ranking klimatyzatorów Chłodzenie powietrza Moc chłodnicza klimatyzatora przenośnego Klarstein Kraftwerk Smart 10K wynosi 10000 BTU, czyli 2,9 kW. Przepływ …

12 czerwca 2024 · 3 minuty czytania

Camry CR7902 – normalny, średniej klasy klimatyzator 3w1. Warto go kupić?

Camry CR7902 to klimatyzator przenośny (chłodzenie, wentylacja i osuszanie) o przeciętnej mocy 2,65 kW. …

12 czerwca 2024 · 5 minut czytania

Warmtec Froya KP35W – czy warto go kupić?

Klimatyzator przenośny Warmtec Froya KP35W to wydajne urządzenie, które zapewni komfortowe warunki w pomieszczeniach …

12 czerwca 2024 · 4 minuty czytania

Klimatyzator przenośny Whirlpool PACW2900CO – przeciętna relacja ceny do parametrów

Whirlpool PACW2900CO to typowy przedstawiciel klimatyzatorów przenośnych 3w1. Urządzenie posiada dość przeciętną moc chłodniczą …

7 maja 2024 · 4 minuty czytania

Yoer PAC02W – mocny klimatyzator 4w1 z Chin. Warto dać mu szansę?

Klimatyzator przenośny Yoer PAC02W to ciekawy, choć dość nierówny sprzęt nieznanej marki. Posiada bardzo dużą moc chłodniczą, Wi-Fi i jest stosunkowo tani. Czy warto zaufać producentowi i kupić ten model? A może lepiej wybrać coś innego? Odwiedź nasz Ranking Klimatyzatorów 2024