Chińskie oczyszczacze powietrza TCL to jedne z tańszych urządzeń na polskim rynku. Ich niska cena przekłada się na małą wydajność i kiepski algorytm sterujący pracą sprzętu. W tej recenzji opisujemy zbiorczo kilka modeli o podobnym designie i parametrach:

  • TCL Breeva A2WW: biały oczyszczacz powietrza z nawilżaczem (CADR: 200 m3/h, wydajność nawilżania: 40 ml/h)
  • TCL Breeva A2BW: czarny oczyszczacz powietrza z nawilżaczem (CADR: 200 m3/h), wydajność nawilżania: 40 ml/h)
  • TCL Breeva A3WW: biały oczyszczacz powietrza z jonizacją i lampą UV-C (CADR: 270 m3/h)
  • TCL Breeva A5BW: czarny oczyszczacz powietrza z jonizacją i lampą UV-C (CADR: 270 m3/h)
TCL Breeva zestawienie oczyszczaczy

Czy warto kupić modele oczyszczaczy powietrza TCL? Odpowiedź znajdziecie w poniższej zbiorczej recenzji.

Zobacz ranking 127 oczyszczaczy powietrza >

Zalety

  • Niska cena
  • Wi-Fi i aplikacja mobilna
  • Stylowy design nagrodzony RedDot Award

Wady

  • Zawstydzająco niska wydajność nawilżania (dotyczy modeli A2WW i AB2W)
  • Bardzo łagodna ocena czystości powietrza

Sprawdź najlepszą ofertę dla oczyszczaczy powietrza TCL Breeva:

TCL Breeva A2WW (2023-10-06) – 593 zł Zobacz na Ceneo.pl

TCL Breeva A2BW (2023-10-06) – 617 zł Zobacz na Ceneo.pl

TCL Breeva A3WW (2023-10-06) – 674 zł Zobacz na Ceneo.pl

TCL Breeva A5BW (2023-10-06) – 843 zł Zobacz na Ceneo.pl

Oczyszczanie powietrza wg TCL Breeva

Ilustracja filtracji powietrza w TCL Breeva A2BW

Ilustracja przedstawiająca filtry w modelu TCL Breeva A2BW. Materiały producenta TCL.

Niezależnie od tego, jaki model serii Breeva wybierzemy, w środku zawsze znajdziemy 3-warstwowy system filtrów, na który składają się:

  • filtr wstępny – zatrzymuje duże zanieczyszczenia, głównie kurz i sierść,
  • filtr HEPA H13 – oczyszcza powietrze z pyłów zawieszonych PM1, PM2,5 i PM10 (to główne składniki smogu) oraz z wirusów, bakterii i alergenów wziewnych,
  • filtr węglowy – pochłania LZO i inne szkodliwe gazy oraz neutralizuje nieprzyjemne zapachy.
  • Co ważne, każdy z 4 prezentowanych modeli TCL Breeva wykorzystuje jonizator. Choć producent nie określił jego rodzaju, spodziewamy się raczej zwykłego jonizatora ostrzowego.
  • Dodatkowo TCL Breeva A3WW i TCL Breeva A5BW wyposażono w lampę UV-C,. Nie zwiększa ona realnie szybkości oczyszczania, ale potencjalnie neutralizuje patogeny, które mogły osiąść na filtrach, co wpływa pozytywnie na ich żywotność.

Żywotność i cena filtrów wymiennych

A skoro o żywotności mowa – producent przewiduje roczną żywotność filtrów. W praktyce może być to jednak mniej, w zależności m.in. od stanu powietrza w miejscu użytkowania oczyszczacza.

Filtry w formie 3w1 mają swoje plusy i minusy. Zaletą jest fakt, że kupuje się je w zestawie, co jest wygodne, z drugiej jednak strony oznacza konieczność wymiany wszystkich, nawet gdy nie ma takiej potrzeby, bo zużyty jest tylko jeden (z reguły tak jest).

Ceny i żywotność filtrów:

  • Modele TCL Breeva A2WW i A2BW

filtr zintegrowany z HEPA H13 – żywotność 1 rok, cena 139 zł Link do Ceneo.pl

  • TCL Breeva A3WW

filtr zintegrowany z HEPA H13 – żywotność 1 rok, cena 149 zł Link do Ceneo.pl

  • TCL Breeva A5BW

filtr zintegrowany z HEPA H13 – żywotność 1 rok, cena 199 zł Link do Ceneo.pl

Tryb pracy i eksploatacja

TCL Breeva A3 czarny panel sterowania

Panel sterowania modelu TCL Breeva A3 Black. Materiały producenta TCL.

Oczyszczacze powietrza TCL Breeva różnią się między sobą wydajnością. Najsłabsze A2WW i A2BW osiągają CADR na poziomie ok. 200 m3/h. Są one więc dobrą propozycją do mniejszych pokoi, o wielkości do ok. 25 m2.

Środkowy pod względem mocy model A3WW gwarantuje wydajność oczyszczania na poziomie 260 m3/h. To wartość wystarczająca, by odnaleźć się w średniej wielkości pomieszczeniach – takich, których metraż nie przekracza 32 m2. Najmocniejszy zaś A5BW może pochwalić się CADRem równym 400 m3/h. Jest to urządzenie zaprojektowane z myślą o nawet 50 m2.

Bez względu na to jednak, który model wybierzemy, pewne rzeczy pozostają niezmienne, jak chociażby liczba prędkości czy trybów pracy. W każdym ze sprzętów mamy do czynienia z 3 ręcznie wybieranymi poziomami prędkości oraz trybem automatycznym, gdzie oczyszczacz sam dobiera prędkość oczyszczania do otaczających warunków.

Sterowanie oczyszczaczami

TCL A3 White WiFi aplikacja

Sterowanie oczyszczaczami powietrza TCL Breeva odbywa się poprzez dotykowy, całkiem intuicyjny panel sterowania lub aplikację mobilną, stworzoną dla systemów IOS i Android. TCL wykorzystuje aplikację Smart Life od Tuya, tę samą, którą znamy chociażby z oczyszczaczy powietrza Vestfrost i Klarta.

Aplikacja ta ma kilka istotnych zalet:

  • tworzenie własnych reguł pracy, w zależności od czasu czy warunków otoczenia
  • wygodna zmiana trybów pracy
  • wybór prędkości
  • włączenie/wyłączenie jonizatora powietrza
  • ustawienie timera i blokady rodzicielskiej

Trójkolorowy wskaźnik jakości powietrza

Oczyszczacze powietrza TCL Breeva posiadają jedynie kolorystyczny wskaźnik jakości powietrza.

Każdy z nich posiada wbudowane czujniki:

  • pyłu zawieszonego PM2,5,
  • temperatury,
  • wilgotności powietrza.

Dodatkowo model TCL Breeva A5 wyposażono w sensor lotnych związków organicznych (TVOC/VOC).

Nie znamy dokładnych zależności między stężeniem zanieczyszczeń, a prezentowanym kolorem, ale po przykładowych zdjęciach możemy wywnioskować, że ocena jakości powietrza jest zbyt łagodna. Najnowsza norma europejska mówi o tym, że maksymalne średnie dobowe stężenie PM2,5 nie powinno przekraczać 15 µg/m3. Tymczasem według TCL KJ866F poziom 25 µg/m3 oznacza dobrą jakość powietrza, a 55 µg/m3 jedynie przeciętną, a nie złą.

Zobacz ranking 127 oczyszczaczy powietrza >

Pozostałe funkcje oczyszczaczy TCL Breeva

TCL Breeva zaprojektowano z myślą o mało wymagających użytkownikach. Dlatego też w oczyszczaczach znalazły się raczej podstawowe funkcje, takie jak:

blokada rodzicielska – blokada panelu sterowania, która ma zapobiec zmianie ustawień albo wyłączeniu urządzenia przez dzieci,

wskaźnik wymiany filtra – odmierza czas pracy filtrów i po upływie przewidzianej liczby godzin sygnalizuje potrzebę ich wymiany.

Wygląd oczyszczaczy TCL Breeva A2WW, A2BW, A3WW i A5BW

TCL Breeva zestawienie oczyszczaczy

Oczyszczacze z serii TCL Breeva charakteryzują się cylindryczną, okrągłą budową. Najmniejsze modele: Breeva A2 przypominają nieco swym kształtem puchar. TCL Breeva A3 i TCL Breeva A5 natomiast wyglądają jak dwa walce, które ktoś nałożył na siebie. Tak czy inaczej, design oczyszczaczy TCL Breeva może się podobać, co udowadnia nagroda RedDot Award.

Wymiary poszczególnych modeli:

  • TCL A2WW / TCL A2BW: 26,2 x 26,2 x 34,8 cm,
  • TCL A3WW: 29 x 29 x 55 cm
  • TCL A5BW: 27 x 27 x 60 cm.

Parametry techniczne oczyszczaczy TCL Breeva

MarkaTCL
Model Breeva A2 / A3 / A5
Cena599-843 zł
Maks. CADR lub przepływ powietrza200 / 270 / 400 m³/h
Zalecana maks. powierzchnia*25 / 33,75 / 50 m²
Zalecana maks. kubatura62,5 / 84,5 / 125 m³
Głośność [dB]26 – 58 dB
Pobór mocy [W]60 W / 38 W / b.d.
Liczba prędkości wentylatora3
Filtr wstępny tak
Filtr HEPA tak
Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPAH13
Filtr węglowytak
Żywotność filtrów1 rok
Waga [kg]15,4
Certyfikatyb.d.
Gwarancja2 lata

* przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

Czy warto kupić oczyszczacze powietrza TCL Breeva A2WW, A2BW, A3WW lub A5BW?

Oczyszczacze powietrza TCL naprawdę kuszą niską ceną. Wiąże się to jednak z dużymi wyrzeczeniami w postaci przeciętnej wydajności oczyszczania oraz naprawdę słabemu algorytmowi oczyszczania powietrza w trybie auto, zaprojektowanego raczej na rynki azjatyckie, a nie polski.

Jeśli jesteś w stanie wybaczyć te niedociągnięcia, rozważ zakup TCL Breeva A5BW. W cenie ok. 850 zł i wydajności oczyszczania na poziomie 400 m3/h, jest to ciekawa propozycja.

Jeżeli poszukujesz małego oczyszczacza z opcją nawilżania, zwróć uwagę na TCL A2WW i A2BW, gdyż oprócz jonizatora, są one dodatkowo wyposażone w nawilżacz powietrza. Miej jednak świadomość, że jest to bardzo słaby nawilżacz – z wydajnością nawilżanie 40 ml/h sprawdzi się co najwyżej w komórce gospodarczej lub innej malutkiej przestrzeni, do ok. 5 m2.

Galeria zdjęć TCL A2WW, TCL A2BW, A3WW i A5BW

Pozostałe oczyszczacze powietrza TCL

FAQ, czyli najczęstsze pytania o TCL Breeva A2, A3 i A5

Najmniejsze z serii: TCL Breeva A2WW i A2BW to wybór typowo do sypialni lub pokoju dziecka. Większy model A3WW sprawdzi się też w nieco większych pomieszczeniach. A5WW poradzi sobie nawet w otwartych salonach z kuchnią o powierzchni 45-50 m2.

TCL A2WW i A2BW wyposażone są jedynie w sensory pyłów PM2,5. W modelach A3WW i A5BW znajdziemy natomiast też czujnik LZO (sensor VOC).

Neutralizuje ona bakterie, wirusy i inne drobnoustroje, które zgromadziły się na filtrze urządzenia.

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje oczyszczaczy powietrza

12 marca 2024 · 9 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN52E-W i UA-KIN52E-H. Oczyszczacz 2w1, od teraz z Wi-Fi

Sharp UA-KIN52 – najważniejsze cechy Wi-Fi zagościło w kolejnym modelu oczyszczaczy powietrza Sharp. I choć wciąż, stanowią one dość mały …

29 lutego 2024 · 7 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN42E-W i UA-KIN42E-H. Popularny oczyszczacz 2w1 z nową funkcją Wi-Fi.

Sharp UA-KIN42 – najważniejsze cechy Sharp-UA-KIN42 to zmodernizowana wersja Sharp UA-KIN40, rozbudowana o moduł Wi-Fi. Pozostałe cechy pozostają bez zmian. …

16 lutego 2024 · 8 minut czytania

Xiaomi Smart Air Purifier Elite. Wydajny, ale dość drogi. Godny następca Pro H?

Xiaomi Smart Air Purifier Elite – najważniejsze cechy Najnowszy i największy oczyszczacz Xiaomi – model Air Purifier Elite to propozycja …

9 lutego 2024 · 7 minut czytania

Rozsądnie wyceniony średniej klasy oczyszczacz Philips AC2936/13 – warto kupić?

Philips AC2936/13 w naszej opinii Philips AC2936/13 w skrócie Philips AC2936/13 to oczyszczacz przeznaczony do pomieszczeń o metrażu max. 48 …

2 lutego 2024 · 5 minut czytania

Recenzja Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG. Oczyszczanie i ewaporacyjne nawilżanie, ale czy wydajne?

Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG to pierwszy oczyszczacz powietrza szwedzkiej marki, wyposażony w funkcję nawilżacza. Urządzenie wykorzystuje technologię ewaporacji. Niestety …