Popularny producent elektroniki użytkowej, w tym oczyszczaczy powietrza wprowadził na rynek 2 nowe modele. Jednym z nich jest model AC4558/50 (seria 4500i) wygląda nowocześnie, a jego wydajność pozwala oczyścić pomieszczenie o wielkości do 48 m². Ponadto posiada 4 tryby auto, co jest nowością na rynku. Czy oczyszczacz faktycznie poradzi sobie przy takiej powierzchni i jak wypada na tle konkurencji przy cenie – 2422 zł? (cena z dnia 26.04.2021).

Cena Philips AC4558/50 (2021-07-05) – 2099 zł (link do Ceneo.pl). 

Oczyszczanie powietrza

Oczyszczacz powietrza Philips AC4558/50 posiada:

  • filtr wstępny odpowiedzialny jest za wychwytywanie większych zanieczyszczeń w tym sierści zwierząt czy kurz;
  • filtr węglowy z technologią Philipsa VitaShield – minimalizuje stężenie szkodliwych gazów: lotnych związków organicznych w tym formaldehydu czy nieprzyjemnych zapachów;
  • filtr HEPA H13 z technologią VitaShield wychwytuje do 99,97% cząsteczek o wielkości od 0,003 μm w tym PM2,5, wirusy, bakterie, pyłki i kurz

Żywotność i cena filtrów wymiennych

Warto sprawdzić również zintegrowany filtr (FY3432 + FY3433), dostępny np. na Allegro.

Tryb pracy i eksploatacja

Nowy model Philipsa dedykowany jest do powierzchni 28 – 48 m² przy wydajności oczyszczania (CADR) 400 m³/h. Według nas jest to odpowiednia powierzchnia, oczyszczacz poradzi sobie nawet do 50 m².

Urządzenie posiada 4 tryby automatyczne: tryb ogólny, tryb usuwania zanieczyszczeń, tryb usuwania gazów i tryb antyalergenowy. Tryby działają na podstawie czujnika gazu oraz czujnika pyłu PM2,5. O jakości powietrza informuje numeryczny wskaźnik, na który wyświetla się aktualne stężenie pyłów PM2,5.

wyświetlacz pyłów PM2,5 Philips AC4558/50

Wyświetlacz pyłów PM2,5 w Philips AC4558/50

Oprócz wskaźnika numerycznego, model AC4558/50 posiada 4-kolorowy wskaźnik jakości powietrza w kształcie pierścienia. Kolory zmieniają się w zależności od ilości zanieczyszczeń w powietrzu – od niebieskiego (powietrze w normie) do czerwonego (powietrze przekraczające dopuszczalną normę).

Wskaźnik kolorystyczny Philips AC4558-50

Kolorystyczny wskaźnik jakości powietrza w Philips AC4558/50

Oprócz trybów automatycznych, oczyszczacz posiada 4 prędkości pracy, które można ustawić manualnie. Jest to tryb sny, 1, 2 oraz turbo. Oczyszczacz uzyskał znak jakości ECARF jako urządzenie przyjazne alergikom.

Użytkownicy tego modelu oczyszczacza mogą monitorować aktualną jakość powietrza w dedykowanej aplikacji mobilnej, a także sterować nim na odległość. Aplikacja pozwala na zmianę prędkości wentylatora oraz sprawdzić stan filtra.

Specjalny czujnik w oczyszczaczu reaguje na zmianę natężenia oświetlenia, dlatego podczas przyciemnionego światła, oczyszczacz redukuje prędkość pozwalając na czyste powietrze podczas snu.

Dla wygody rodziców zastosowano blokadę rodzicielską, która zapobiega włączeniu niepożądanych ustawień przez dziecko.

Ranking 127 oczyszczaczy

Wygląd

Philips AC4558/50 ma wymiary 35,8 x 25,3 x 67,2 cm. Model dostępny jest wyłącznie w kolorze białym. Jego minimalistyczny, a zarazem klasyczny, elegancki design sprawdzi się w większości pomieszczeń.

Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Philips AC4558/50

MarkaPhilips
Model AC4558/50
Cena2099 zł
Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]400
Zalecana maks. powierzchnia [m²]*50
Zalecana maks. kubatura [m³]125
Głośność [dB]32-64
Pobór mocy [W]65
Liczba prędkości wentylatora4
Filtr wstępny tak
Filtr HEPA tak
Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPAH13
Filtr węglowytak
Żywotność filtrówHEPA – do 2 lat, węglowy – do 1 roku
Waga [kg]7,1
CertyfikatyECARF
Gwarancja2 lata

* przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

Czy warto kupić oczyszczacz powietrza Philips AC4558/50?

Oczyszczacz Philips AC4558/50 jest modelem o dużej wydajności przy niewielkich gabarytach. Posiada CADR aż 400 m³/h co jest dobrym rozwiązaniem dla pomieszczenia do max. 50 m².

Cena urządzenia, która na dzień 26.04.2021 wynosi aż 2422 zł, jest dość wygórowaną ceną. Producent oferuje aż 4 tryby automatyczne (naszym zdaniem część z nich jest zbędna), co jest na rynku swego rodzaju nowością, ponieważ standardem jest 1 tryb auto.

Tryb automatyczny przy pomocy obecności czujników jakości powietrza reguluje prędkość pracy oczyszczacza, aby w szybkim tempie zapewnić czyste powietrze. Często są to czujniki działające na podstawie pyłu PM2,5, tak jak w tym modelu, co jest jego niewątpliwą zaletą. Dodatkowo w tym modelu jest czujnik gazu, co jest również dużą zaletą.

Równocześnie z tym modelem, Philips wypuścił na rynek podobny model – Philips AC4550/50. Parametry mają takie same, różnią się ceną oraz wyglądem. Ten model (AC4558/50) kosztuje 2422 zł, zaś Philips AC4550/50 – 2144 zł.

Galeria zdjęć Philips AC4558/50

Philips AC4558/50 w naszej opinii

Zalety

  • Tryb automatyczny opierający się na podstawie stężenia pyłów PM2,5
  • Wskaźnik eksploatacji filtrów (w aplikacji)
  • Aplikacja mobilna
  • Czujnik reagujący na gaz
  • Blokada rodzicielska

Wady

  • Niekorzystny stosunek ceny do CADR

Sprawdź oczyszczacze powietrza Philips do 50 m2:

  • Philips AC2887/10 – metraż: 41,5 m2 (CADR: 333 m3/h), cena: 1399 zł, 3 tryby auto, czujnik AeraSense, , wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Philips Dual Scan AC3055/50 – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 2199 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, wskaźnik alergenów z 12-stopniową skalą, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Philips AC3259/10 – metraż: 49 m2 (CADR: 393 m3/h), wyprzedany, Aplikacja moiblna AirMatters, czujnik AeraSense, wskaźnik kolorystyczny
  • Philips AC4550/50 (wersja biało-srebrna) – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 1899 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, 4 tryby automatyczne (nieco mylące dla użytkowników), wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Philips AC 4558/50 (recenzowana wersja biało-złota) – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 2099 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, 4 tryby automatyczne (nieco mylące dla użytkowników), wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny

Urządzenia Philips 2w1 (z nawilżaczem powietrza), polecane przez RO:

  • Philips AC2729/50 – metraż: 31,25 m² (CADR: 250 m³/h), cena: 1499 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, higrostat, nawilżanie ewaporacyjne, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Philips Combi AC3829/10 – metraż: 38,75 m2 (CADR: 310 m3/h), cena: 2090 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, higrostat, nawilżanie ewaporacyjne, wskaźnik kolorystyczny

Modele do 40 m²:

  • Philips AC1214/10  – metraż: 33,75 m² (CADR: 270 m³/h), cena: 899 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5, filtr HEPA H13, wskaźnik kolorystyczny
  • Philips AC1215/10  – metraż: 33,75 m² (CADR: 270 m³/h), cena: 859 zł, Vitashield IPS, czujnik PM2,5, filtr HEPA H13, wskaźnik kolorystyczny
  • Philips AC2729/50 – metraż: 31,25 m² (CADR: 250 m³/h), cena: 1499 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 higrostat, nawilżacz ewaporacyjny, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Philips AC3829/10 – metraż: 38,75 m2 (CADR: 310 m3/h), cena: 2090 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 higrostat, nawilżacz ewaporacyjny, wskaźnik kolorystyczny

lub urządzenia Philips do pomieszczeń 60 m² i większych:

  • Philips Dual Scan AC3854/50 – metraż: 62,5 m2, (CADR: 610 m3/h), cena: 2599 zł, Najnowsze modele Philips, aplikacja mobilna AirMatters, kolorowy wskaźnik wymiany filtrów, czujnik PM2,5 oraz gazów, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Philips Dual Scan AC3858/50 – metraż: 62,5 m2 (CADR: 610 m3/h), cena: 2599 zł, Najnowsze modele Philips, aplikacja mobilna AirMatters, kolorowy wskaźnik wymiany filtrów, czujnik PM2,5 oraz gazów, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Philips AC5659/10 – metraż: 62,5 m2 (CADR: 500 m3/h), cena: 1890 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, wskaźnik alergenów z 12-stopniową skalą, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Philips AC6608/10 – metraż: 82 m2 (CADR: 657 m3/h), cena: 3299 zł, cyfrowy wyświetlacz, wskaźnik zużycia filtrów, wysoka wydajność, brak wi-fi, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

4 komentarze

  • <cite class="fn">sebolo88</cite> <span class="says">says:</span>

    Dzień dobry
    W parametrach technicznych znalazłem opis, że zastosowany filtr to H13. Z tego co widziałem w opisach produktu to jest to NanoProtect HEPA (czyli jakiś twór Philipsa), który nie ma certyfikacji H13, czy może się mylę?

    • <cite class="fn">Łukasz Rajzer</cite> <span class="says">says:</span>

      NanoProtect to nazwa marketingowa. Philips używa ich sporo w urządzeniach oczyszczająco-nawilżających.

      W kwestii filtrów, to żadna firma w Polsce nie ma certyfikatów na filtry HEPA H13 w oczyszczaczach. Konsument jest skazany na zaufanie do producenta w tej kwestii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje oczyszczaczy powietrza

12 marca 2024 · 9 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN52E-W i UA-KIN52E-H. Oczyszczacz 2w1, od teraz z Wi-Fi

Sharp UA-KIN52 – najważniejsze cechy Wi-Fi zagościło w kolejnym modelu oczyszczaczy powietrza Sharp. I choć wciąż, stanowią one dość mały …

29 lutego 2024 · 7 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN42E-W i UA-KIN42E-H. Popularny oczyszczacz 2w1 z nową funkcją Wi-Fi.

Sharp UA-KIN42 – najważniejsze cechy Sharp-UA-KIN42 to zmodernizowana wersja Sharp UA-KIN40, rozbudowana o moduł Wi-Fi. Pozostałe cechy pozostają bez zmian. …

16 lutego 2024 · 8 minut czytania

Xiaomi Smart Air Purifier Elite. Wydajny, ale dość drogi. Godny następca Pro H?

Xiaomi Smart Air Purifier Elite – najważniejsze cechy Najnowszy i największy oczyszczacz Xiaomi – model Air Purifier Elite to propozycja …

9 lutego 2024 · 7 minut czytania

Rozsądnie wyceniony średniej klasy oczyszczacz Philips AC2936/13 – warto kupić?

Philips AC2936/13 w naszej opinii Philips AC2936/13 w skrócie Philips AC2936/13 to oczyszczacz przeznaczony do pomieszczeń o metrażu max. 48 …

2 lutego 2024 · 5 minut czytania

Recenzja Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG. Oczyszczanie i ewaporacyjne nawilżanie, ale czy wydajne?

Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG to pierwszy oczyszczacz powietrza szwedzkiej marki, wyposażony w funkcję nawilżacza. Urządzenie wykorzystuje technologię ewaporacji. Niestety …