Oczyszczacz HL-OP-20 to propozycja marki Haus&Luft skierowana do osób poszukujących urządzenia do większych powierzchni. Dziś, czyli 25 września 2023 r. sprzęt można nabyć już za 799 zł. Czy faktycznie sprawdzi się on w dużych pomieszczeniach oraz spełni inne wymagania użytkowników?

Cena Haus&Luft HL-OP-20 (2023-09-25) – od 799 zł (link do Ceneo).

Oczyszczanie powietrza

Oczyszczacz powietrza HL-OP-20 marki Haus&Luft wykorzystuje technologię oczyszczania określaną przez producenta jako OxyFrisch. Wewnątrz urządzenia znajdują się:

  • filtr wstępny, odpowiedzialny za wychwytywanie większych zanieczyszczeń,
  • filtr węglowy, usuwający gazy (w tym LZO) i niepożądane zapachy,
  • filtr HEPA H13, który eliminuje m.in. pyły zawieszone PM10 i PM2,5, oraz pyłki roślinne i inne alergeny wziewne,
  • lampa UV, zapobiegająca rozwojowi mikroorganizmów wewnątrz urządzenia (z powodu krótkiego kontaktu z powietrzem nie niszczy DNA wirusów i bakterii, a w przypadku urządzeń użytkowanych w Polsce jest nieprzydatna),
  • jonizator, który wspomaga oczyszczanie powietrza z wirusów i bakterii.

Jonizator i lampę UV można wyłączyć. 

Producent zaleca wymieniać zintegrowany filtr przynajmniej co 9 miesięcy. Żywotność lampy UV oczyszczacza Haus&Luft HL-OP-20 szacowana jest na 2 lata.

Filtry w oczyszczaczu HL-OP-20

Tryb pracy i eksploatacja

Haus&Luft HL-OP-20 pracuje w czterech prędkościach. Oczyszczacz może samodzielnie regulować tempo filtracji, gdyż jest wyposażony w czujnik jakości powietrza. Niestety producent nie podaje, jaki typ zanieczyszczeń wykrywa miernik. Urządzenie informuje użytkownika o aktualnym stanie powietrza poprzez 4-kolorowy wskaźnik (umieszczony z przodu, pod panelem sterowania) w którym kolor niebieski oznacza czyste powietrze, a czerwony mocno zanieczyszczone. Dodatkowo wskaźnik jakości powietrza znalazł się z boku panelu sterowania.

Oczyszczacz Haus&Luft HL-OP-20 został wyposażony w timer, który pozwala na regulację czasu pracy. Automatyczne wyłączenie filtracji jest możliwe po upływie 2, 4 albo 8 godzin. Nie zabrakło tutaj również lampki sygnalizującej zużycie zintegrowanego filtra. Zaletę stanowi też funkcja blokady rodzicielskiej, która zapobiega niepożądanej zmianie ustawień przez najmłodszych.

Urządzeniem można sterować poprzez panel albo pilotem. Przenoszenie go ułatwia wygodny uchwyt.

Wygląd

Oczyszczacz ma wymiary 43 x 40 x 15 cm, a zatem nie jest duży, tym bardziej jak na urządzenie o wysokiej wydajności. Biała obudowa i opływowe kształty sprawiają, że Haus&Luft HL-OP-20 prezentuje się całkiem nieźle.

Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Haus&Luft HL-OP-20

MarkaHaus&Luft
ModelHL-OP-20
Cena799 zł
Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]481
Zalecana maks. powierzchnia [m²]*60,12
Zalecana maks. kubatura [m³]150,3
Głośność [dB]29, 45, 57, 62
Pobór mocy [W]70
Liczba prędkości wentylatora4
Filtr wstępnytak
Filtr HEPAH13
Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA99,97%
Filtr węglowytak
Żywotność filtrówdo 9 miesięcy
Waga [kg]b.d.
Gwarancja2 lata

* przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

Czy warto kupić oczyszczacz powietrza Haus&Luft HL-OP-20?

Oczyszczacz powietrza Haus&Luft HL-OP-20 powinien sprawdzić się w pomieszczeniach o powierzchni nawet 60 m². Brak informacji na temat rodzaju czujnika zanieczyszczeń i sposobu działania trybu auto sprawia jednak, iż nie możemy zapewnić, że urządzenie zdolne jest do pracy inteligentnej, utrzymując powietrze w idealnej czystości.

Jedną z ciekawych alternatyw dla Haus&Luft HL-OP-20 jest oczyszczacz Klarta Stor 2 (CADR 580 m³/h, 1399 zł), który ma jeszcze lepszą wydajność, bardzo dobry tryb automatyczny, bazujący na pomiarze PM2,5 oraz wysoką efektywność w trybie sleep.

Galeria zdjęć Haus&Luft HL-OP-20

Haus&Luft HL-OP-20 w naszej opinii

Zalety

  • Wysoka wydajność
  • Pilot zdalnego sterowania
  • Timer
  • Tryb automatyczny
  • Cichy na najniższym trybie
  • Jonizator z możliwością wyłączenia

Wady

  • Wysoki pobór mocy w porównaniu z innymi oczyszczaczami dostępnymi w rankingu

Cena Haus&Luft HL-OP-20

Cena Haus&Luft HL-OP-20 dostępny jest w cenie 799 zł (cena z dnia 25.09.2023). Aktualną cenę Haus&Luft HL-OP-20 sprawdzisz na Ceneo.

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

15 komentarzy

  • <cite class="fn">Miłosz</cite> <span class="says">says:</span>

    Jestem zainteresowanym tym oczyszczaczem, wygląda OK i parametry wydają się adekwatne do ceny, ale niepokoi mnie brak informacji na temat tej marki – obawiam się kupienia oczyszczacza od producenta, który za rok zniknie z rynku a ja zostanę ze sprzętem, do którego nie ma filtrów.

    Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tej firmy? Nazwa marki i systemów (jak OxyFrisch) zdaje się sugerować, że to niemiecka firma. Ale w niemieckiej i w ogóle jakiekolwiek niepolskiej sieci nie ma nawet jednej wzmianki na ten temat. Czy w związku z tym niemiecko brzmiąca nazwa to ściema mająca sugerować niemiecką jakość? 😉

  • <cite class="fn">Miłosz</cite> <span class="says">says:</span>

    Jestem zainteresowanym tym oczyszczaczem, wygląda OK i parametry wydają się adekwatne do ceny, ale niepokoi mnie brak informacji na temat tej marki – obawiam się kupienia oczyszczacza od producenta, który za rok zniknie z rynku a ja zostanę ze sprzętem, do którego nie ma filtrów.

    Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tej firmy? Nazwa marki i systemów (jak OxyFrisch) zdaje się sugerować, że to niemiecka firma. Ale w niemieckiej i w ogóle jakiekolwiek niepolskiej sieci nie ma nawet jednej wzmianki na ten temat. Czy w związku z tym niemiecko brzmiąca nazwa to ściema mająca sugerować niemiecką jakość? 😉

  • <cite class="fn">Jolanta</cite> <span class="says">says:</span>

    to MPM

  • <cite class="fn">Jolanta</cite> <span class="says">says:</span>

    to MPM

  • <cite class="fn">Kiki</cite> <span class="says">says:</span>

    Fajne parametry. Oczyszczacz to pewnie jak w wielu przypadkach chiński OEM. Można kupić taniej tu: https://www.abcros.pl/produkt/oczyszczacz-powietrza-abcros-ab-8609-cadr-483m3h-50m2/

    • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Dziękujemy za linka. Tak jest, że w Chinach jest kilkanaście fabryk produkujących oczyszczacze, które obsługują wiele marek tych „polskich”.

  • <cite class="fn">Kiki</cite> <span class="says">says:</span>

    Fajne parametry. Oczyszczacz to pewnie jak w wielu przypadkach chiński OEM. Można kupić taniej tu: https://www.abcros.pl/produkt/oczyszczacz-powietrza-abcros-ab-8609-cadr-483m3h-50m2/

    • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Dziękujemy za linka. Tak jest, że w Chinach jest kilkanaście fabryk produkujących oczyszczacze, które obsługują wiele marek tych „polskich”.

  • <cite class="fn">Martyna Wojtuszek</cite> <span class="says">says:</span>

    Czy ten oczyszczacz ma wskaźnik jakości powietrza?

    • <cite class="fn">Ranking Oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Dzień dobry,
      tak, w tym oczyszczaczu znajdują się 2 wskaźniki jakości powietrza – ostatni słupek na panelu „Clean” oraz podświetlenie pod panelem (niebieskie to czyste powietrze, czerwone oznacza zanieczyszczone).
      Pozdrawiamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje oczyszczaczy powietrza

12 marca 2024 · 9 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN52E-W i UA-KIN52E-H. Oczyszczacz 2w1, od teraz z Wi-Fi

Sharp UA-KIN52 – najważniejsze cechy Wi-Fi zagościło w kolejnym modelu oczyszczaczy powietrza Sharp. I choć wciąż, stanowią one dość mały …

29 lutego 2024 · 7 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN42E-W i UA-KIN42E-H. Popularny oczyszczacz 2w1 z nową funkcją Wi-Fi.

Sharp UA-KIN42 – najważniejsze cechy Sharp-UA-KIN42 to zmodernizowana wersja Sharp UA-KIN40, rozbudowana o moduł Wi-Fi. Pozostałe cechy pozostają bez zmian. …

16 lutego 2024 · 8 minut czytania

Xiaomi Smart Air Purifier Elite. Wydajny, ale dość drogi. Godny następca Pro H?

Xiaomi Smart Air Purifier Elite – najważniejsze cechy Najnowszy i największy oczyszczacz Xiaomi – model Air Purifier Elite to propozycja …

9 lutego 2024 · 7 minut czytania

Rozsądnie wyceniony średniej klasy oczyszczacz Philips AC2936/13 – warto kupić?

Philips AC2936/13 w naszej opinii Philips AC2936/13 w skrócie Philips AC2936/13 to oczyszczacz przeznaczony do pomieszczeń o metrażu max. 48 …

2 lutego 2024 · 5 minut czytania

Recenzja Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG. Oczyszczanie i ewaporacyjne nawilżanie, ale czy wydajne?

Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG to pierwszy oczyszczacz powietrza szwedzkiej marki, wyposażony w funkcję nawilżacza. Urządzenie wykorzystuje technologię ewaporacji. Niestety …