Electrolux EAP450 to oczyszczacz powietrza szwedzkiego przedsiębiorstwa AB Electrolux – jednego z wiodących światowych producentów sprzętu AGD.

Oczyszczacze tej marki zyskały pozytywną opinię takich organizacji jak Fińskie Stowarzyszenie Astmy i Alergii, British Allergy Foundation (BAF) oraz Szwedzkie Towarzystwo Zwalczania Astmy i Alergii. Czy warto kupić oczyszczacz Electrolux EAP450?

Cena Electrolux EAP450 (2021-07-02) – wycofany z rynku

Oczyszczanie powietrza

Urządzenie wykorzystuje kilkustopniowy system filtracji Pure Source. Jest wyposażone w antybakteryjny filtr wstępny, filtr HEPA H13 i filtr węglowy. Pierwszy z nich wychwytuje sierść i inne duże cząsteczki unoszące się w powietrzu.

Drugi eliminuje głównie pył zawieszony, pyłki roślinne i kurz. Filtr węglowy pochłania dym papierosowy, brzydkie zapachy i szkodliwe gazy. Electrolux EAP 450 wykorzystuje też technologię PlasmaWave, która dzięki dodatnim i ujemnym jonom pomaga usunąć niektóre zanieczyszczenia.

Tryb pracy i eksploatacja

Dostępne są trzy prędkości oczyszczania: Quiet (niska), Med (średnia), High/Turbo (wysoka), a także funkcja Air Quality Sensor, która sprawia, że urządzenie automatycznie dostosowuje tempo oczyszczania do stanu powietrza.

Niestety tryb ten nie działa zbyt dobrze w polskich warunkach, bo czujnik nie jest wystarczająco czuły lub tryb automatyczny jest dość pobłażliwy dla zanieczyszczeń typu pyły zawieszone PM2.5.

Natomiast dzięki czujnikowi R. Light Sensor w trybie automatycznym dochodzi do przyciemnienia panelu sterowania i redukcji tempa filtracji, kiedy w pomieszczeniu jest ciemno. Na panelu znajdują się wskaźniki informujące o stanie powietrza, które ułatwiają samodzielne ustawienie odpowiedniej szybkości oczyszczania.

O konieczności wymiany filtrów informuje wskaźnik Check Filter. Wszystkie trzy filtry należy wymieniać raz na rok i czyścić co trzy miesiące. Filtr HEPA i węglowy wystarczy włożyć do ciepłej wody na 30 minut, a później pozostawić w zacienionym miejscu na 24 godziny.

Filtr wstępny można oczyszczać zarówno ciepłą wodą, jak i odkurzaczem albo miękką szczoteczką. Raz w roku trzeba dokonać wymiany całej kasety filtra. Do oczyszczacza dołączony jest pilot, który umożliwia zdalne sterowanie.

Tabliczka znamionowa informuje, że urządzenie pobiera w maksymalnym trybie aż 110 Wattów.

Tabliczka znamionowa oczyszczacza Electrolux EAP450

Niestety to bardzo dużo na tle konkurencji.

Wygląd Electrolux EAP450

Elegancka, ciemna obudowa i klasyczne kształty sprawiają, że urządzenie wyróżnia się pod względem estetycznym. Wymiary Electroluxa EAP450 wynoszą 65 x 48 x 28.5 cm, więc należy on do większych oczyszczaczy powietrza.

Parametry techniczne Electrolux EAP450

MarkaElectrolux
Model EAP450
Cena1249 zł
Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]494
Zalecana maks. powierzchnia [m²]*61,75
Zalecana maks. kubatura [m³]154,37
Głośność [dB]27-60
Pobór mocy [W]35-110
Liczba prędkości wentylatora3
Filtr wstępny tak
Filtr HEPA H13
Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA99,75%
Filtr węglowy tak
Żywotność filtrówb.d.
Waga [kg]11,3
CertyfikatyAHAM, Energy Star
Gwarancja2 lata

* przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

Czy warto kupić oczyszczacz powietrza Electrolux EAP 450?

Electrolux EAP 450 to oczyszczacz o wysokim wskaźniku CADR i relatywnie dobrej cenie, co czyni go ciekawą propozycji do dużych powierzchni. Dobra wydajność idzie w parze z wysokim komfortem użytkowania, dzięki dostępności takich udogodnień jak tryb auto i wskaźnik stanu filtrów oraz możliwości zdalnego sterowania.

W sposób szczególny warto polecić go alergikom, gdyż pozytywne opinie BAF i innych organizacji potwierdzają znakomitą skuteczność urządzenia w zwalczaniu alergenów.

Minusem oczyszczacza powietrza Electrolux jest jego wysoki pobór prądu, o którym trudno znaleźć informacje w katalogach producenta, a który wynosi aż 110 Wattów w trybie maksymalnej pracy.

Drugim ważnym minusem są relatywnie drogie filtry. Za komplet na rok producent życzy sobie 446 zł. Trzeci minus to marnie działający tryb automatyczny, który jest nieczuły dla niskich stężeń zanieczyszczeń powodując tym samym małą użyteczność trybu automatycznego.

Galeria zdjęć Electrolux EAP450

Electrolux EAP450 w naszej opinii

Zalety

  • Wskaźnik zużycia filtrów
  • Pilot zdalnego sterowania

Wady

  • Bardzo duży pobór prądu (maksymalnie 110 Wattów)
  • Wysoka cena filtrów (rocznie 446 zł)
  • Niska skuteczność czujnika jakości powietrza sterującego trybem automatycznym

Cena Electrolux EAP450

Electrolux EAP450 dostępny jest w cenie 1249 zł (cena z dnia 21.10.2020). Aktualną cenę Electrolux EAP450 sprawdzisz w serwisie Ceneo.pl. Polecamy zakup oczyszczacza z oficjalnej sieci dystrybucji, by otrzymać pełną obsługę serwisową.

Ciekawą alternatywą dla Electroluxa EAP450 jest model Klarta Stor 2 (za 1399 zł), która charakteryzuje się lepszą wydajnością oczyszczania (CADR 580 m3/h), niższym poborem prądu, niższymi kosztami filtrów (< 300 zł na rok) oraz kolorystyką (czarny, biały, złoty).

Jeśli poszukujesz ochrony przed smogiem na zewnątrz zobacz nasz artykuł o maskach antysmogowych.

Wszystkie recenzje oczyszczaczy powietrza Electrolux na RO


Seria PA91
:

Seria EAP:

Ceny w zestawieniu zaktualizowano dnia 2020-10-21 wg Ceneo

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

49 komentarzy

  • <cite class="fn">KR</cite> <span class="says">says:</span>

    Problem z EAP450 jest taki, że na stronie producent nie podaje żadnych informacji technicznych, więc mogą być one naciągane. Dlaczego u Państwa w rankingu oczyszczacz jest tak dobrze oceniany?

  • <cite class="fn">KR</cite> <span class="says">says:</span>

    Problem z EAP450 jest taki, że na stronie producent nie podaje żadnych informacji technicznych, więc mogą być one naciągane. Dlaczego u Państwa w rankingu oczyszczacz jest tak dobrze oceniany?

  • <cite class="fn">Anonymous</cite> <span class="says">says:</span>

    Koszt zestawu filtrów 460pln /rok

  • <cite class="fn">Anonim</cite> <span class="says">says:</span>

    Koszt zestawu filtrów 460pln /rok

  • <cite class="fn">lech</cite> <span class="says">says:</span>

    Każdy ranking powinien mieć datę, aby czytający wiedział czy ranking jest aktualny

    • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Panie Lechu,
      dziękujemy za cenną uwagę. Niestety fizycznie będzie trudno nam określić prawidłową datę rankingu, bo uaktualniamy go codziennie, ale nie wszystkie informacje o cenach są sprawdzane. Jeśli chodzi o możliwości określone w ocenie Power, to są one niezmienne. Sukcesywnie wprowadzamy na ranking modele, które są popularne bądź warte uwagi. Dziś postaramy się wprowadzić datę ostatniej aktualizacji.

      • <cite class="fn">BrunoB</cite> <span class="says">says:</span>

        Szanowny expercie -gratuluję kreatywności w stwarzaniu wrażenia udzielania odpowiedzi przy zupełnym braku logiki przyczynowo skutkowej.

        • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

          Data aktualizacji rankingu tabeli została wprowadzona pod rankingiem. Aktualizuje ją automatycznie CMS uwzględniając ostatnią zmianę w tabeli. Dane o cenach wprowadzamy ręcznie i nie robimy tego codziennie, bo nie mamy na obecnie wolnych zasobów – są to koszta, a projekt jest ciągle projektem non-profit 🙂
          Nie jesteśmy sklepem, więc nie powinno stanowić to dużego problemu dla naszych Użytkowników, bo Ci mogą sprawdzić ceny np. w porównywarce Skąpiec.
          Same dane oczyszczaczy powietrza nie zmieniają się w czasie, więc ocena POWER, która jest również składową oceny ECONO jest niezmienna (poza zmianami dotyczącymi całościowego podejścia do algorytmu oceny).

          • <cite class="fn">Marek</cite> <span class="says">says:</span>

            A jak przeprowadzacie Panstwo te badania. Czy jedynie spisujecie suche dane z tabel na stronach producentow?

          • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

            Obecnie pracujemy na bazie danych z tabel oraz doświadczeń organoleptycznych. Budujemy też laboratorium, w którym będziemy weryfikowali dane prezentowane przez producentów i dystrybutorów. Takie pomiary dzisiaj robimy w „zgrubny” sposób.

  • <cite class="fn">lech</cite> <span class="says">says:</span>

    Każdy ranking powinien mieć datę, aby czytający wiedział czy ranking jest aktualny

    • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Panie Lechu,
      dziękujemy za cenną uwagę. Niestety fizycznie będzie trudno nam określić prawidłową datę rankingu, bo uaktualniamy go codziennie, ale nie wszystkie informacje o cenach są sprawdzane. Jeśli chodzi o możliwości określone w ocenie Power, to są one niezmienne. Sukcesywnie wprowadzamy na ranking modele, które są popularne bądź warte uwagi. Dziś postaramy się wprowadzić datę ostatniej aktualizacji.

      • <cite class="fn">BrunoB</cite> <span class="says">says:</span>

        Szanowny expercie -gratuluję kreatywności w stwarzaniu wrażenia udzielania odpowiedzi przy zupełnym braku logiki przyczynowo skutkowej.

        • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

          Data aktualizacji rankingu tabeli została wprowadzona pod rankingiem. Aktualizuje ją automatycznie CMS uwzględniając ostatnią zmianę w tabeli. Dane o cenach wprowadzamy ręcznie i nie robimy tego codziennie, bo nie mamy na obecnie wolnych zasobów – są to koszta, a projekt jest ciągle projektem non-profit 🙂
          Nie jesteśmy sklepem, więc nie powinno stanowić to dużego problemu dla naszych Użytkowników, bo Ci mogą sprawdzić ceny np. w porównywarce Skąpiec.
          Same dane oczyszczaczy powietrza nie zmieniają się w czasie, więc ocena POWER, która jest również składową oceny ECONO jest niezmienna (poza zmianami dotyczącymi całościowego podejścia do algorytmu oceny).

          • <cite class="fn">Marek</cite> <span class="says">says:</span>

            A jak przeprowadzacie Panstwo te badania. Czy jedynie spisujecie suche dane z tabel na stronach producentow?

          • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

            Obecnie pracujemy na bazie danych z tabel oraz doświadczeń organoleptycznych. Budujemy też laboratorium, w którym będziemy weryfikowali dane prezentowane przez producentów i dystrybutorów. Takie pomiary dzisiaj robimy w „zgrubny” sposób.

  • <cite class="fn">szatanek</cite> <span class="says">says:</span>

    zastanawia mnie, czemu w tym całym rankingu nie ma żadnego oczyszczacza firmy Weeber albo Warmtec? Nie wpłacili cegiełki?

  • <cite class="fn">szatanek</cite> <span class="says">says:</span>

    zastanawia mnie, czemu w tym całym rankingu nie ma żadnego oczyszczacza firmy Weeber albo Warmtec? Nie wpłacili cegiełki?

  • <cite class="fn">olek</cite> <span class="says">says:</span>

    Drodzy eksperci
    Albo robi się profesjonalny i wiarygodny ranking albo nazwijmy szczerze – ranking, który ma dobrze pozycjonować Państwa stronę, generować zainteresowanie i sprzedaż.
    Dzisiejsze czasu niestety pokazują, że króluje to drugie. Co znaczy pomiar w „zgrubny” sposób? To nie jest twardy dowód !
    Piszecie, że nie jesteście sklepem? Drodzy Państwo, pieniądze można zarabiać inaczej, czy na na sieci reklamowej, na afiliacji i rekomendacji, czy przekierowaniach z waszej strony na strony zakupowe (ciasteczka też po coś są).
    Zamiast więc nazywać się „ranking ekspercki” nazwijcie się „ranking zgrubny”. Wtedy będzie to uczciwe.

    • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Panie Olku,
      jakie konkretnie zarzuty ma Pan do naszego rankingu? Co jest zrobione źle? Jak to można poprawić?

      • <cite class="fn">Butch</cite> <span class="says">says:</span>

        Ranking jest bardzo fajny, zaoszczedza ludziom dużo czasu na własne studiowanie rynku oczyszczaczy. Prosze się nie zniechęcać negatywnymi komentarzami.

        • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

          Serdecznie dziękuję w imieniu Zespołu!

          Cenimy zarówno pozytywne i negatywne komentarze pozwalające nam wyciągać nowe wnioski, poprawiać błędy i uczyć się. Nie znamy odpowiedzi na każde pytanie i nigdy nie osiągniemy takiego stanu. Jesteśmy tego świadomi 🙂

          Łukasz Rajzer, Właściciel RO

  • <cite class="fn">olek</cite> <span class="says">says:</span>

    Drodzy eksperci
    Albo robi się profesjonalny i wiarygodny ranking albo nazwijmy szczerze – ranking, który ma dobrze pozycjonować Państwa stronę, generować zainteresowanie i sprzedaż.
    Dzisiejsze czasu niestety pokazują, że króluje to drugie. Co znaczy pomiar w „zgrubny” sposób? To nie jest twardy dowód !
    Piszecie, że nie jesteście sklepem? Drodzy Państwo, pieniądze można zarabiać inaczej, czy na na sieci reklamowej, na afiliacji i rekomendacji, czy przekierowaniach z waszej strony na strony zakupowe (ciasteczka też po coś są).
    Zamiast więc nazywać się „ranking ekspercki” nazwijcie się „ranking zgrubny”. Wtedy będzie to uczciwe.

    • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Panie Olku,
      jakie konkretnie zarzuty ma Pan do naszego rankingu? Co jest zrobione źle? Jak to można poprawić?

      • <cite class="fn">Butch</cite> <span class="says">says:</span>

        Ranking jest bardzo fajny, zaoszczedza ludziom dużo czasu na własne studiowanie rynku oczyszczaczy. Prosze się nie zniechęcać negatywnymi komentarzami.

        • <cite class="fn">Ekspert ds. oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

          Serdecznie dziękuję w imieniu Zespołu!

          Cenimy zarówno pozytywne i negatywne komentarze pozwalające nam wyciągać nowe wnioski, poprawiać błędy i uczyć się. Nie znamy odpowiedzi na każde pytanie i nigdy nie osiągniemy takiego stanu. Jesteśmy tego świadomi 🙂

          Łukasz Rajzer, Właściciel RO

  • <cite class="fn">bermin</cite> <span class="says">says:</span>

    Dziękuję za stronę. Czytam ją z zainteresowaniem. Na pewno pomoże mi wybrać oczyszczacz. Proszę nie przejmować się malkontentami, zrzędami-ględami, hejterami i tetrykami. Pozdrawiam.

  • <cite class="fn">bermin</cite> <span class="says">says:</span>

    Dziękuję za stronę. Czytam ją z zainteresowaniem. Na pewno pomoże mi wybrać oczyszczacz. Proszę nie przejmować się malkontentami, zrzędami-ględami, hejterami i tetrykami. Pozdrawiam.

  • <cite class="fn">Wojciech Kalicki</cite> <span class="says">says:</span>

    Pomocne. Oczyszczacze są coraz popularniejsze, sam rozglądam się za jednym. Dzięki za ranking, pewnie coś wybiorę

    • <cite class="fn">Ranking Oczyszczaczy</cite> <span class="says">says:</span>

      Dziękujemy za opinię, polecamy się na przyszłość 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje oczyszczaczy powietrza

12 marca 2024 · 9 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN52E-W i UA-KIN52E-H. Oczyszczacz 2w1, od teraz z Wi-Fi

Sharp UA-KIN52 – najważniejsze cechy Wi-Fi zagościło w kolejnym modelu oczyszczaczy powietrza Sharp. I choć wciąż, stanowią one dość mały …

29 lutego 2024 · 7 minut czytania

Recenzja Sharp UA-KIN42E-W i UA-KIN42E-H. Popularny oczyszczacz 2w1 z nową funkcją Wi-Fi.

Sharp UA-KIN42 – najważniejsze cechy Sharp-UA-KIN42 to zmodernizowana wersja Sharp UA-KIN40, rozbudowana o moduł Wi-Fi. Pozostałe cechy pozostają bez zmian. …

16 lutego 2024 · 8 minut czytania

Xiaomi Smart Air Purifier Elite. Wydajny, ale dość drogi. Godny następca Pro H?

Xiaomi Smart Air Purifier Elite – najważniejsze cechy Najnowszy i największy oczyszczacz Xiaomi – model Air Purifier Elite to propozycja …

9 lutego 2024 · 7 minut czytania

Rozsądnie wyceniony średniej klasy oczyszczacz Philips AC2936/13 – warto kupić?

Philips AC2936/13 w naszej opinii Philips AC2936/13 w skrócie Philips AC2936/13 to oczyszczacz przeznaczony do pomieszczeń o metrażu max. 48 …

2 lutego 2024 · 5 minut czytania

Recenzja Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG. Oczyszczanie i ewaporacyjne nawilżanie, ale czy wydajne?

Electrolux Pure Multi 700 EPU73771DG to pierwszy oczyszczacz powietrza szwedzkiej marki, wyposażony w funkcję nawilżacza. Urządzenie wykorzystuje technologię ewaporacji. Niestety …