Klimatyzator przenośny Blaupunkt Moby Blue 1012 to propozycja niemieckiego producenta sprzętu elektronicznego Blaupunkt. Ceny urządzenia rozpoczynają się od 1999 zł (w dniu 25.04.2019 r.). Czy dobrze spełnia ono swoją funkcję i warto rozważyć jego zakup?

Cena Blaupunkt Moby Blue 1012 (2020-05-27) – aktualnie niedostępny zł (link do Ceneo.pl). 

Aktualizacja! (24.05.2021) – model jest niedostępny, zobacz pozostałe klimatyzatory marki Blaupunkt:

Blaupunkt Moby Blue S 1111E – do 39m², moc chłodnicza 3,2 kW
Blaupunkt Moby Blue  S S1111T – do 39m², moc chłodnicza 3,2 kW
Blaupunkt Moby Blue S S09E – do 32m², moc chłodnicza 2,6 kW

Chłodzenie i ogrzewanie powietrza

Blaupunkt Moby Blue 1012 to klimatyzator przenośny typu monoblok, który umożliwia nie tylko chłodzenie, ale i ogrzewanie oraz osuszanie powietrza. Jego moc chłodnicza wynosi 3,5 kW, a grzewcza 2,9. Urządzenie oferuje przepływ powietrza na poziomie 350 m³/h. Parametry te według producenta są odpowiednie dla powierzchni 30 m²

Blaupunkt Moby Blue 1012 wykorzystuje czynnik roboczy R410A.

Tryb pracy i eksploatacja

Wentylator klimatyzatora powietrza Blaupunkt Moby Blue pracuje w czterech prędkościach (trzy tryby zwykłe + tryb nocny). Podczas korzystania z funkcji chłodzenia temperaturę można regulować w zakresie od 18 do 35 st. C, natomiast w trakcie ogrzewania możliwe jest uzyskanie temperatury od 13 do 27 st. C.  Równomierne rozprowadzanie powietrza gwarantuje czterokierunkowy nawiew. 

Blaupunkt Moby Blue 1012 ma wbudowany timer, pozwalający na zaprogramowanie czasu pracy (do 24 godzin). Klimatyzator został także wyposażony w funkcję automatycznego odprowadzania wykroplonwej wody, ale jej nadmiar może zbierać się w zbiorniku, który raz na jakiś czas należy opróżnić.

Na komfort użytkowania klimatyzatora przenośnego Blaupunkt Moby Blue pozytywnie wpływa możliwość sterowania za pośrednictwem pilota. Przestawienie urządzenia w inne miejsca ułatwiają natomiast kółka jezdne.

Rura wyrzutowa klimatyzatora ma długość 150 cm i średnicę 13 cm.

Wygląd

Wymiary klimatyzatora pokojowego Blaupunkt Moby Blue 1012 to 43,5 x 71,5 x 35 cm. Urządzenie zostało zamknięte w białej, lekko błyszczącej obudowie.

Parametry techniczne klimatyzatora przenośnego Blaupunkt Moby Blue 1012

Marka i modelBlaupunkt Moby Blue 1012
Cena (zł)b.d.
Moc chłodnicza (kW) i grzewcza3,5/2,9
Przepływ powietrza (m³/h)350
Rekomendowana powierzchnia (m²)43
Zakres temperatur (°C) dla chłodzenia i grzania18-35/13-27
Liczba prędkości wentylatora4
Rodzaj czynnika chłodzącegoR410A
Głośność (dB)do 65
Pobór mocy (W) dla chłodzenia i grzania1200/1080
Klasa energetyczna dla chłodzenia i grzaniaA/A+
Długość i średnica przewodu odprowadzającego (cm)150 x 13
Waga (kg)31

* Przyjmujemy, że na każdy 1 m³ powinno przypadać minimum 0,03 kW mocy chłodniczej i zakładamy, iż pomieszczenie ma standardową wysokość 2,7 m.

Czy warto kupić klimatyzator Blaupunkt Moby Blue 1012?

Blaupunkt Moby Blue 1012 nie jest jednym z najtańszych klimatyzatorów przenośnych dostępnych na rynku, ale mimo to warto zwrócić na niego uwagę. Urządzenie jest bowiem wysokowydajne, łączy funkcję chłodzenia i ogrzewania, a oprócz tego można nim sterować z dowolnego miejsca, aby od razu po powrocie do domu cieszyć się odpowiednią temperaturą powietrza.

Nie jest to jednak wyjątkowo cichy klimatyzator! Zgodnie z kartą produktu maksymalny poziom hałasu (moc akustyczna) Blaupunkt Moby Blue 1012 to 65 dB. Na wielu stronach można spotkać się z informacją, że głośność urządzenia wynosi od 26 do 45 dB, jednak jest to wartość mierzona w odległości 2 m od klimatyzatora.

Galeria zdjęć Blaupunkt Moby Blue 1012

Blaupunkt Moby Blue 1012 w naszej opinii

Zalety

    • Funkcja grzewcza

    • Dobra moc chłodnicza

Wady

Cena Blaupunkt Moby Blue 1012

Blaupunkt Moby Blue 1012 aktualnie nie jest dostępny w sprzedaży (stan z dnia 27.05.2020). Ostatnią cenę Blaupunkt Moby Blue 1012 sprawdzisz w Ceneo.pl.

Zobacz nasz artykuł „Jak wybrać dobry klimatyzator przenośny?”. Porównaj popularne modele klimatyzatorów i sprawdź, które urządzenie najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.

Sprawdź pozostałe klimatyzatory przenośne Blaupunkt Moby Blue

Blaupunkt Moby Blue S 1111E – do 39m², moc chłodnicza 3,2 kW
Blaupunkt Moby Blue  S S1111T – do 39m², moc chłodnicza 3,2 kW
Blaupunkt Moby Blue S S09E – do 32m², moc chłodnicza 2,6 kW

Jak oceniasz recenzję?

Aby wystawić ocenę kliknij w gwiazki

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recenzje klimatyzatorów powietrza

12 czerwca 2024 · 3 minuty czytania

Klimatyzator przenośny Klarstein Kraftwerk Smart 10K. Ładny, ale czy dobry?

⏵Zobacz ranking klimatyzatorów Chłodzenie powietrza Moc chłodnicza klimatyzatora przenośnego Klarstein Kraftwerk Smart 10K wynosi 10000 BTU, czyli 2,9 kW. Przepływ …

12 czerwca 2024 · 3 minuty czytania

Camry CR7902 – normalny, średniej klasy klimatyzator 3w1. Warto go kupić?

Camry CR7902 to klimatyzator przenośny (chłodzenie, wentylacja i osuszanie) o przeciętnej mocy 2,65 kW. …

12 czerwca 2024 · 5 minut czytania

Warmtec Froya KP35W – czy warto go kupić?

Klimatyzator przenośny Warmtec Froya KP35W to wydajne urządzenie, które zapewni komfortowe warunki w pomieszczeniach …

12 czerwca 2024 · 4 minuty czytania

Klimatyzator przenośny Whirlpool PACW2900CO – przeciętna relacja ceny do parametrów

Whirlpool PACW2900CO to typowy przedstawiciel klimatyzatorów przenośnych 3w1. Urządzenie posiada dość przeciętną moc chłodniczą …

7 maja 2024 · 4 minuty czytania

Yoer PAC02W – mocny klimatyzator 4w1 z Chin. Warto dać mu szansę?

Klimatyzator przenośny Yoer PAC02W to ciekawy, choć dość nierówny sprzęt nieznanej marki. Posiada bardzo dużą moc chłodniczą, Wi-Fi i jest stosunkowo tani. Czy warto zaufać producentowi i kupić ten model? A może lepiej wybrać coś innego? Odwiedź nasz Ranking Klimatyzatorów 2024